ÅSIKT

Mansgranskning, någon?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avNatalia Kazmierska

KULTUR

INPASSET feminism

1 av 2 | Foto: Foto: lasse allard
P O Enquist

I veckan bestämde sig Sveriges Radio för att köra Tema Feminism. Det gjorde man genom långa samtal med olika alfahannar.

Jag slog på programmet "Vem älskar en feminist?” i P1 och hörde författaren P O Enquist bre ut sig om hur förtjust han är i härliga, intelligenta och starka kvinnor – om de är snygga.

”Jag är ingen hycklare” sa P O Enquist.

Jag är inte heller någon hycklare. Jag är helt uppriktig när jag säger att det är ganska tröttsamt att just feminismen alltid ska nagelfaras på det här viset, likt liken på bårhuset i CSI. Detta petande och skärande och analyserande, som om man tvångsmässigt letar efter orsaker och förklaringar: ”Hm, få se nu, vad är det som är FEL här egentligen? Vem i hela friden kan älska en feminist?”

Vore det inte intressant att titta närmare på någon annan politisk rörelse någon gång? Kanske radioprogrammet ”Vem vill ligga med en liberal”?

Eller en granskning av den växande mansrörelsen?

Hade man verkligen velat diskutera genusfrågor så vore ju det sistnämnda en utmärkt idé. För det är ju mansrörelsen, snarare än feminismen, som har radikaliserats de senaste åren.

I Sverige har vi företrädare som Pelle Billing och Pär Ström, som ofta bjuds in till morgonsoffor och debattsidor för att lansera skrangliga teoribyggen kring den så kallade genusfascismen. Mansförbundet Moderatmännen säger sig vilja lyfta fram mansfrå

gorna och uppdaterar på Facebook med gnäll om ”klappjakten på gubbar” och Sveriges utveckling mot ett feministiskt Saudiarabien.

Medan poeten Bob Hansson drar sitt strå till den enorma stacken av krisande-mannen-litteratur med boken Dingo Dingo – ”en historia om män som äntligen reser sig, tar kontroll över sina liv och sina fruar”, enligt förlaget.

Internationellt har maskulinismen exploderat, driven av gurus som Warren Farrell och rädda-mannen-nätverk på nätet. Extremister finns också – Anders Behring Breivik drevs lika mycket av hat mot feminister som mot invandrare.

Så var är den kritiska granskningen av denna genusideologiska byk, public service? När kommer Evin Rubar rusande med kameran i högsta hugg för att få ur de här killarna några pinsamma citat?

Vi väntar fortfarande på Könskriget 2.0. ”Vem hatar en feminist” kanske kan bli ett passande namn på ett sådant program.