ÅSIKT

Bokhandlaren som slutade vara önskvärd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Peter Kadhammar om varför Munther Fahmi ska deporteras

Munther Fahmi har en av Mellanösterns bästa boklådor. Jag har i alla fall aldrig besökt någon bättre. Affären heter kort och gott ”Bookshop” och ligger i ett annex till det berömda hotellet American Colony i Jerusalem.

Den som söker något om Mellanösterns historia eller dagspolitik finner det här. Den som vill diskutera, skämta eller småprata kan göra det med Munther som sitter bakom bordet längst in. Det går också bra att tiga och bara söka sällskap med bokstäverna och den underbara, obestämbara doften av böcker i överflöd.

Det känns alltid som en belöning att besöka Munther. En välskött bokhandel ger frid och hopp: här trängs judar och greker, araber och amerikaner utan att slåss. Jimmy Carter har handlat här. Bildt. Catherine Ashton. Varenda diplomat och reporter som passerat American Colony, och de är många.

Nu ska Munther deporteras. Han är född i Jerusalem men saknar israeliskt medborgarskap. Hans affär är en intellektuell institution men innehavaren är inte önskvärd i ett land där etniciteten bestämmer politiken.

Där man stänger boklådor utarmas samhället. Livet blir torftigare och människorna dummare. Det gäller oavsett om man läser, vad man läser och var man står i dagspolitiken, i den mån man alls står någonstans.

Den som vill försvara fria tankar och meningsutbyte över gränserna kan skriva under ett internationellt upprop för Munther Fahmis bokhandel: www.ipetitions.com/petition/munther

Kanske går det fortfarande att rädda Bookshop.

Peter Kadhammar