Ministern tror på islamistiska spökhistorier

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Petter Larsson om
Birgitta Ohlssons jämförelse
av två extremistiska rörelser

Ohlsson.
Ohlsson.

”Vit makt-våld ett lika stort hot som islamisk extremism”. Så löd rubriken på artikel av EU-minister Birgitta Ohlsson i Dagens Nyheter i torsdags, där hon – äntligen – försökte lyfta fram nazistvåldet i en tid när den offentliga debatten fixerat sig vid islamisterna.

Gott syfte, visst. Men lika stort hot?

Vi har sett ett tvättäkta självmordsattentat, turligt nog utan offer, och här finns 200 islamister som kanske kan tänka sig att slå till mot utländska mål, eller som i alla fall propagerar för det. Men vi har också en mycket våldsam vit makt-rörelse med vapen och sprängmedel, som på tio år dödat eller försökt döda 14 personer. Den består av 2 000–3 000 aktivister, som begått tusentals brott.

Jag frågar därför Ohlsson om inte de ariska krigarna trots allt är långt värre? Hon svarar: ”Hotet från vitmakt och islamistisk extremism är av annorlunda karaktär och det går inte att göra en jämförelse av hotet från dessa grupperingar. Enligt BRÅ:s och Säpos rapporter om politisk och religiös extremism begår individer inom vitmakt ett större antal våldsbrott, medan eventuella attentat från våldsbejakande islamistiska grupperingar skulle få mer omfattande och allvarliga konsekvenser för samhället.”

Det är ett försök att undvika frågan, men ändå belysande. Å ena sidan de som år ut och år in begår massor av grova brott. Å andra sidan de som eventuellt kan utföra attentat. Marschkängor mot spökhistorier. Och en minister som inte vet vilket som är farligast.

Petter Larsson

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.