”Krävs en stark folklig opinion”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg om kampanjen för att få Dawit Isaak fri

I dag startar Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet en namninsamling till stöd för Dawit Isaak, den svensk-eritreanske journalist och författare som suttit fängslad sedan den 23 september 2001.

Dawit Isaaks enda brott är arbetet med den regimkritiska tidningen Setit. Denna förbrytelse delar han med journalister och aktivister för ett demokratiskt Eritrea som massarresterats under lång tid, flera vid samma tidpunkt som Isaak – samtliga utan rättegång. Det är ingen slump att Isaak fängslades i september 2001. I George W Bushs ”krig mot terrorismen”, i vilket Eritrea först var en allierad, blev det fritt fram för alla regimer världen över att plocka bort kritiker av alla slag. Datumet ska dock inte överdrivas, det var bara en tidsfråga innan Dawit Isaak skulle berövas sin frihet.

Efter 7,5 års fruktlösa försök från den svenska regeringen att hjälpa Dawit Isaak måste man konstatera att ”den tysta diplomatin” nått vägs ände. Erfarna diplomater jag talat med, säger att det varit som att ”köra huvudet i en vägg”. Carl Bildt måste åka ner till Eritrea, med bidragssanktioner som ett vasst vapen. Vad som också krävs är en stark folklig opinion. Expressen har under flera år uppmärksammat Dawit Isaak, ett arbete som vi bara kan berömma.

Dawit Isaak mer än en journalistkollega. Han är en symbol för alla dem som runt om i världen – förr som nu – offrat allt de har i kampen för demokrati och yttrandefrihet.

Åsa Linderborg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.