Världens fascister möts i Putin-land

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Högerextrema partier från femton länder samlades i Sankt Petersburg

En polis griper en vänsteraktivist utanför konferensen i Sankt Petersburg där högerextrema partier från 15 länder samlats.
En polis griper en vänsteraktivist utanför konferensen i Sankt Petersburg där högerextrema partier från 15 länder samlats.

DEBATT I helgen hölls en internationell konferens i Sankt Petersburg som samlade högerextrema partier från femton länder, däribland Svenskarnas parti, Gyllene gryning och tyska NPD.

Det ryska judiska samfundet uttryckte sin starka oro över konferensen, och vänsteraktivister i Sankt Petersburg demonstrerade på huvudgatan Nevskij prospekt för att påminna om de runt en miljon människor som dödades under nazisternas belägring av staden 1941-1944. Flera antifascister greps av polisen när de protesterade utanför det lyxiga hotell där konferensen hölls.

Officiellt försökte de ryska myndigheterna distansera sig från konferensen - enligt gällande rysk lag ska den sortens extremistiska grupper vara förbjudna. Men det faktum att konferensen ens fick tillstånd att hållas i Ryssland, visar att de ryska myndigheterna tvärtom uppmuntrar nazisternas ­internationella samarbete.

Att Putins konservativa och auktoritära styre ses som föredömligt av många europeiska nationalister är ingen hemlighet. ”Rysslands prestige i världen växer efter antagandet av de progressiva lagarna mot homosexuell propaganda”, påstod den finländske deltagaren Johan Bäckman vid kongressen.

Udo Voigt från tyska NPD, som så sent som 2014 beskrevs som en farlig nynazist i rysk statlig media, skanderade att Tyskland borde lämna Nato och i stället ingå i en militärallians med Ryssland. Amerikanen Sam Dixon från vitmaktrörelsen hävdade att det amerikanska etablissemanget ”försöker framställa Putin som en ond diktator, medan Obama står för en politik som är fientlig mot ­vita och kristna”.

Trots den tydligt rasistiska retoriken på konferensen förnekade organisatörerna all koppling till nazism och fascism. ”Den enda fascismen i världen är den som sponsras i Ukraina av det amerikanska kapitalet för att förinta Ryssland”, påstod tillexempel Aleksej Zjivov från rörelsen Slaget för Donbass.

För Svenskarnas parti, som tidigare har samarbetat med det ukrainska nazistpartiet Svoboda - och som har flera medlemmar som deltar som frivilliga soldater i de högerextrema bataljonerna på Kievs sida i kriget i Ukraina - är detta en pikant situation. Intressant nog, ändrade Svenskarnas parti sin syn på utvecklingen i Ukraina under andra hälften av 2014, i samband med framväxten av den paneuropeiska högerextrema rörelsen Alliansen för fred och frihet, där grekiska Gyllene gryning, tyska NPD och ungerska Jobbik är drivande.

Att få vara med i denna allians tillsammans med dessa ­relativt stora fascistpartier med parlamentarisk representation var alltför frestande för Svenskarnas parti. För dessa partier är Putins Ryssland en förebild, och om Svenskarnas parti vill vara med i gänget måste de byta sida.

Partiledaren Stefan Jacobsson har nu valts in i styrelsen för ”Alliansen för fred och frihet”, och därmed öppet börjat kritisera sina gamla vänner i nazistpartiet Svoboda för att de stödjer påstått ”judiska” oligarker i Ukraina.

– Ukrainakrisen har visat sig mycket lönsam för de nazistiska rörelserna, säger socialisten Ivan Ovsjannikov, en av organisatörerna bakom motdemonstration mot konferensen i Petersburg.

– Det är stor efterfrågan på dem på båda sidor av fronten. Både de ryska och ukrainska myndigheterna appellerar till de högerextremas språkbruk och värderingar. De kan välja vart de tycker det är mest lönsamt att gå, säger han.

Aleksej Sachnin

Journalist och medlem i ryska Vänsterfronten

Översättning: Per Leander

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.