Tillbaka som Syster Nielsen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dödförklarad dansk konstnär ger ut ny bok

Claus Beck-Nielsen som Syster Nielsen på sin Facebook-sida.
Claus Beck-Nielsen som Syster Nielsen på sin Facebook-sida.

”Han är fantastisk” sa Suzanne Brøgger om den danske författaren och konst­nären Claus Beck-Nielsen när jag intervjuade henne i våras. Vi talade om möjligheten att vara skandalös i dag, och Brøgger såg Nielsen som ett exempel på skand­alen och omöjligheten.

Att Nielsen inte är så känd som hon själv, trodde hon beror på hans spektakulära verks natur. Han har dödförklarat sig själv (hur intervjuar man en död författare?) och i en farlig ex­pedition försökt ta ”den europeiska demokratin” till Irak - ett avlägset land i vår nationalist­iska tid, trodde Brøgger. Tyvärr, för Nielsen gör något både ironiskt och isande intelligent med sig själv som verktyg mitt i samtidens allvar.

Han har återuppstått som Syster Nielsen, och häromdagen utkom Madame Nielsen med romanen Den endeløse sommer (Gyldendal).

Som den kosmopolitiska Madame kan Nielsen bland annat utforska spåren från två ikoner som också gjort konst av sina liv: Brøgger och den legend­ariska ”Baronessan”, Karen Blixen.

På Syster Nielsens Facebooksida framträder en Blixenlik dam med drömska poser och skarp blick. Och plötsligt är hon freds­ängeln Miss World, som reser till Ukraina och sätter ljuset på Europas idé om sig självt - och skriver reportage.

Läs dem på politiken.dk, se en trailer här.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.