Podden som gör dig smartare och smartare

Tyler Cowen kan konsten att ställa intressanta frågor

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tyler Cowen utsågs 2011 till en av världens 100 främsta tänkare och har podden ”Conversations with Tyler”.
Tyler Cowen utsågs 2011 till en av världens 100 främsta tänkare och har podden ”Conversations with Tyler”.

Många samtalspoddar innehåller en massa onödigt babbel. Två eller tre personer som tror att det som i vanliga fall uppfattas som ”white noise” är intressant nog för andra att lyssna på.

Har man inte tid att destillera fram guldkornen i en sådan podd kan man i stället lyssna på Conversations with Tyler – en kunskapstörstandepersons våta dröm.

Tyler Cowen är ekonom och skribent och blev 2011 rankad som nummer 72 på listan över ”världens 100 främsta tänkare”. Även om utmärkelsen har några år på nacken hörs det när han intervjuar. I en timme långa avsnitt ställer han genomtänkta och snärtiga frågor till akademiker, författare och en och annan avstickare. Dammsuger man utbudet hittar man bland annat filosofen och författaren bakom boken Rätten till sex Amia Srinivasan, sociologen Slavoj Zizek, Facebooks Mark Zuckerberg och författaren Karl Ove Knausgård.

 

Till skillnad från andra intervjuformat där syftet är att komma in under skinnet på en offentlig person får vi här knappt någon personlig information alls. Även om intervjupersonen är okänd för en finns det en njutning i att bara lyssna på frågorna som är intressanta nog. En novellförfattare får frågan om var gränsen går mellan en dikt och en riktigt kort novell. En musikproducent svarar på vad det gör med ett album när det innehåller sju minuters tystnad.

Medan andra intervjuare stannar upp vid en känslig punkt håller sig Tyler Cowen vid ytan och byter i stället riktning. Paketeringen av podden känns skapad för den som vill känna sig smartare efter varje avsnitt, och det funkar. Det här är allt annat än långdraget babbel.

 

Målet med podden är att ”överbrygga gapet mellan akademiska idéer och verkliga problem”. Det låter som något man bara säger om man är en akademiker som hellre pratar med andra akademiker än att faktiskt göra något åt verkliga problem. Men om det är någon som lyckats bemästra konsten att ha en intressant konversation så är det nummer 72 på listan över 2011 års topptänkare – Tyler Cowen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN