Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

– Skammen är stor hos dem som har skulder

Lena Pettersson har skrivit ”Skuldsatt” – en bok om ocker i dagens Sverige

Som reporter på SVT:s ”Aktuellt” har Lena Pettersson gjort många reportage om skuldsatta personer. Att få dem att ställa upp framför kameran var omöjligt – men i bokform behövde de inte bli lika utelämnade. Nu finns boken ”Skuldsatt”.

Sverige har en av världens mest skuldsatta befolkningar. Men vad händer med dem som inte kan betala tillbaka?

– De får inte sällan betala med sina liv.

Det säger Lena Pettersson, aktuell med boken ”Skuldsatt”.

Lena Pettersson har under många år gjort reportage i SVT:s ”Aktuellt” om skulder och dess olika konsekvenser.

– Människor som var drabbade började höra av sig. De skulle aldrig sätta sig framför en kamera, skammen var för stor. Men deras berättelser vittnade om ett parallellsamhälle, folk levde på ett sätt som jag inte trodde man gjorde i Sverige. Jag kom att tänka på Dickens, på 1800-talet.

Hon blev allt mer engagerad i ämnet men insåg att det inte lät sig skildras i den form som hon var van vid.

– Men i en bok skulle deras berättelser kunna publiceras utan att de blev utlämnade. Dessutom skulle jag kunna gräva djupare ner i skuldsättningens mekanismer och historia.

En bok om ocker

Det tog sju år och sju månader att få boken färdig.

– Varje dag ägnade jag två timmar på morgonen åt att studera kreditlagstiftning och varför det anses vara en god affärsidé att låna ut pengar till någon som inte kommer att kunna betala tillbaka. Sedan gick jag till jobbet.

De sju sista månaderna knöt hon ihop säcken.

– Som tv-journalist har jag jobbat i 25 år på att nedmontera mitt språk eftersom det är bilderna som ska tala. Nu har jag tvingats uppmontera det igen. Jag har svårt att fatta att det blev en bok och att den ges ut.

”Skuldsatt” är en bok om ocker, om oskälig ränta. En ockrare har historiskt sett beskrivits som en utsugare, profithaj, utpressare.

Högre ränta än maffians

I boken kan man läsa om företaget Smspengar.se som berättar på sin hemsida att den effektiva räntan på en del av deras lån är 637,91 procent. Det är mer än dubbelt så hög ränta som maffian i New York vanligen tog ut när den ägnade en stor del av sin tid åt ocker på 1960-talet.

Vad gör politikerna åt den här utvecklingen?

– Inte mycket. Skulder sorteras in under konsumentpolitik, inte ekonomisk politik. Och konsumentpolitik har aldrig varit en karriärstege för någon politiker.

Internationell forskning visar sammantaget ett mönster: att vara djupt skuldsatt är farligt för hälsan.

– Överskuldsättning ökar risken för högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Skuldsatta löper flera gånger högre risk för att få psykiska problem. Andelen självmord är också högre. Och när skuldsatta försöker ta sitt liv lyckas de i högre utsträckning än andra.

Hur många skuldsatta handlar det om?

– Antalet överskuldsatta, som oavbrutet befunnit sig hos Kronofogden i fem år, beräknas vara 265 000 personer. Det motsvarar den sammanlagda befolkningen i Örebro och Västerås. Hos Sveriges inkassobolag fanns 2020 1,1 miljoner människor med minst en skuld registrerade.

Vad beror den här utvecklingen på?

– Den höga skuldsättningen i Sverige är inte en slump. Politiska beslut har drivit fram förändringarna med det uttalade syftet att öka utlåningen. Lån kan ge människor möjlighet att skaffa sig en utbildning eller en bostad. Men lån innebär också en gissning om framtiden. Man antar att man ska kunna betala tillbaka, men så är det långt ifrån alltid. Man kan bli arbetslös, drabbas av sjukdom eller hamna i en skilsmässa.

Skuld öppnar för andra intäkter

I dag är de flesta uppkopplade på nätet där en driven finansbransch gjort det enkelt att låna digitalt.

– Det är absurt att det kan plinga till i mobilen och någon erbjuder dig ett lån på 500 000 kronor. Och det spelar ingen roll om du har betalningsanmärkningar.

Hur har obetalda lån kunnat bli en framgångsrik affärsidé?

– En obetald skuld öppnar dörrarna till andra intäktskällor än den vanliga låneräntan. Fakturaavgift, dröjsmålsränta och förseningsavgift är några exempel. Och dröjsmålsräntan kan i princip vara hur hög som helst. Lagar och regler ger kreditgivarna stor frihet och tillgång till en skattefinansierad service, Kronofogden, som hjälper den som lånat ut pengar att driva in skulden.

Sverige är ett land som gjort det i stort sett omöjligt att leva utan kredit.

– Vi ömsom lär, ömsom tvingar de unga generationerna att att skuldsätta sig. Och när de ramlar ner i överskuldsättning ger vi dem själva skulden. Men vem är egentligen skyldig?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.