ÅSIKT

Frankrikes främsta komedienne

Claes Wahlin om Jeanne Moreau (1928-2017)

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Miguel Villagran / AP
Jeanne Moreau blev 89 år gammal.
KULTUR

Hon var en av de riktigt stora, kanske den främste av komedienner i Frankrike, Jeanne Moreau, som nu har gått bort, 89 år gammal. Hennes karriär sträckte sig över sju decennier, framför allt som filmskådespelerska. Orson Welles, som regisserade henne i filmer som Processen eller En odödlig historia, menade att hon var världens främsta skådespelerska.


Hon debuterade på teaterscenen i slutet av 40-talet, i Avignon och på Comédie-Française, men det var på filmduken som hon slog igenom. Inte minst i den nya vågens filmer, Truffauts Jules och Jim eller De 400 slagen, och med filmer av regissörer som Louis Malle och Jean Renoir. Hennes arbetskapacitet var enastående, minst femton filmer om året under mer än ett halvsekel: över 150 spelfilmer med de främsta regissörerna. Hon hann även med att filma för François Ozon och därtill över 20 produktioner för tv. Ja, nämn en stor regissör och nog har hon arbetet för denne.

Hon kunde också sjunga. En handfull skivor spelades in och hon har till och med framträtt med Frank Sinatra. En lång rad priser hamnande hos henne och hon var den första kvinnan som valdes in i l’Académie des beaux-arts (2000).
Hennes integritet var stor, hon arbetade rigoröst och tvekade inte att ta sig an roller eller scener som kunde uppfattas som provokativa. Med Moreau har faktiskt en epok gått i graven, även om hennes filmiska insatser kan återupplevas.

ARTIKELN HANDLAR OM