Kultur

Ordet blir mindre fritt

Av: 

Mattias Svensson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Studenterna ofta bakom universitetens restriktioner

Det fria ordet är trängt på brittiska universitet. Krav på trygga rum och värdegrunder har lett till att vissa talare och ämnen är helt förbjudna. Andra restriktioner rör privat beteende och mejlkorrespondens, som styrs genom svårtolkade krav på att inte väcka anstöt. Det har bland annat lett till förbud mot populära teman för maskeradfester.

I onlinemagasinet Spikeds årliga rankning  är det hela 63,5 procent av landets universitet som infört betydande restriktioner på campus. En betydande ökning från 40 procent 2015. Ytterligare 30,5 anses ha mildare men fortfarande betydande restriktioner. Bara ungefär sex procent av universiteten nöjer sig med de inskränkningar lagen kräver.

Två bekymmersamma trender är att religioner och dominerande föreställningar om transsexuella givits en skyddad ställning. Anhängarnas ilska räcker som argument för att tysta kritiker och stoppa debatt.

Drivande bakom restriktionerna är ofta studenternas egna organisationer. 

Opinionsmätningar har visat en större tolerans för inskränkningar i yttrandefriheten hos de mellan 18 och 34 år,  jämfört med föregående generationer i både Storbritannien och USA.

Sverige brukar hämta akademiska trender från den anglosaxiska världen. Någon borde kopiera Spikeds rankning för att uppmärksamma och motarbeta åsiktskontrollen vid våra lärosäten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mattias Svensson