Därför deltar vi på Bokmässan

Åsa Linderborg: Det handlar om solidaritet med alla som vågar ta debatten

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bokmässan 2016.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bokmässan 2016.

Nya Tiders medverkan på Bokmässan har komplicerats sen en av tidningens redaktörer uppmanat läsarna att söka upp journalister i deras hem. Men många som vill stoppa Nya Tider i år, ville göra det redan förra hösten.

De som ser Bokmässan som ”ett vardagsrum” där man bara behöver umgås med gäster som tycker lika, har en annan syn på yttrandefriheten än lagstiftaren.

Bokmässan är inte ett vardagsrum. Den är en arbetsplats – och långt ifrån den enda i Sverige som har högerextremister.

Varje dag tvingas lärare ta debatten med elever som läser Nya Tider. Det finns poliser som tar debatten med kollegor som är rassar.
Det finns ungar som dygnets alla timmar tvingas försvara sin rätt att vara i Sverige.


Socialarbetare hotas regelbundet för att ”de bara delar ut pengar till blattar”. Kvinnor i hemtjänsten får glåpord från pensionärer som inte vill ta emot hjälp från någon som talar med brytning.

Fackföreningsrörelsen tvingas ta debatten med sina medlemmar varenda dag. Björn Söderberg fick plikta med sitt liv för att han vägrade ignorera nazisterna.

Alla ni som vill bojkotta Bokmässan, vad säger ni till dem?

Det är bara intellektuella som kan välja bort en arbetsplats när alla andra tvingas gå till jobbet.

Varför ska vi gå med på att författare och journalister är ömtåligare än alla andra? Vi har ju ordet i vår makt, plattformarna, arenorna, vi är uppburna med priser och publik. Och vi har argumenten.


Att vi inte ens skulle kunna vistas i samma lokaler som Nya tider, är demoraliserande för alla andra som vågat ta debatten. Att hyssja ner dem som inte tänker lika, är en lyx förunnad några få.
Det här handlar inte bara om yttrandefrihet. Det handlar om civilkurage. Om solidaritet. Tillsammans med hundra tusen mässbesökare kan Sveriges författare och journalister visa respekt för alla de namnlösa som helt ensamma tar fajten på sina jobb och sen går lika ensamma hem igen. Varje dag.

Det handlar också om att visa kollegialitet med de journalister som med risk för sin egen säkerhet granskar högerextremismen.

Just därför kommer Aftonbladet Kultur som vanligt att ha en monter på Bokmässan, även om vi respekterar de av våra medarbetare som inte vill närvara i Göteborg.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.