Scruton fångade konservatismens tragedi

Filosofen hyllas av Europas politiska vinnare på högerkanten

avMartin Aagård

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: PETER HELME
Roger Scruton (1944–2020)

Roger Scrutons tankegärning här i världen blev i Sverige mest uppmärksammad när Jimmie Åkesson använde sig av hans begrepp ”oikofobi” i en debattartikel i Aftonbladet för exakt 10 år sedan.

Oikofobi betyder att man är rädd för sig själv, eller rädd för saker som liknar en själv.

Det kan vara ett av filosofihistoriens mest oanvändbara begrepp, eftersom det egentligen inte fångar någon särskilt vanlig mänsklig erfarenhet eller löser något problem.

Det blev dock en intellektuell krycka för den rasistiska nykonservatismen.

Roger Scrutons filosofi som vände sig mot homosexuella, kommunister, liberaler, Pet Shop Boys och muslimer, men hyllade gammaldags arkitektur gav näring till både den svenska konservatismen kring tidskriften Axess (där han medverkade) och till sverigedemokratin.

Jag har aldrig kommit ifrån att det finns en inneboende tragedi i konservatismen. Den är en trygg, ylledoftande famn många vänder sig till när alla andra drömmar gått i kras. En sista utpost. En form av borgerlighet som erbjuder tröst när livet slutat bjuda på överraskningar.

Nu är Roger Scruton död och hyllas av Boris Johnson, Viktor Orbán och flera andra av Europas politiska vinnare på högerkanten. Därmed tillhör han det förflutna. På sätt och vis är det inget dåligt för en konservativ tänkare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM