Välfärdskapitalet tillåts göra Sverige till en bananrepublik

Den politiska lamheten inför ”marknadsskolan” kan bara förklaras med pengar och korruption

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Så här kan det låta i den svenska debatten: åh andra länder är så korrupta och konstiga. Kolla på USA, det är helt sjukt, pengar styr allt i politiken, det förstör demokratin.

Fråga nu dig själv följande: vad skulle du tänka om ett land där det var fritt fram för riskkapitalister att starta skolor och plocka ut mångmiljonvinster helt utan begränsningar? Och där sedan ledande tjänstemän och politiker köptes över till dessa företag för att säkra framtidens vinster?

I veckan kom beskedet att Skolinspektionens före detta generaldirektör Ann Marie Begler går in som styrelseledamot för Nordens största friskolekoncern, Academedia. Därmed följer hon, som skolforskaren Jonas Vlachos påpekade på Twitter, Skolverkets före detta chefsjurist och Skolverkets före detta kommunikationschef som redan låtit sig köpas av samma bolag. Detta hände veckan efter att Skolverket hemligstämplat all statistik om enskilda skolor, eftersom denna, tyvärr tyvärr, kan påverka friskolornas affärsverksamhet.

Hallå? Ska detta bara få fortgå?

Friskolekoncernerna tjänar bland annat pengar på att locka till sig barn med hjälp av glädjebetyg och sortera ungarna så att de slipper undervisa de dyraste, de med störst behov av stöd. Det är en affärsmodell som är superbra! Förra året gjorde Academedia  en halv miljard i vinst.

De som upprätthåller systemet är ett antal riksdagsledamöter från M, KD, L, C och SD, samt givetvis bolagens ägare och lobbyister

I undersökning efter undersökning har svenska väljare från höger till vänster uttryckt sitt motstånd mot vinster i välfärden. Vilket inte är konstigt eftersom idén strider mot såväl en liberal som en socialdemokratisk och konservativ politisk uppfattning, samt mot varje rimlig privatmoralisk hållning. De som upprätthåller systemet är ett antal riksdagsledamöter från M, KD, L, C och SD, samt givetvis bolagens ägare och lobbyister.

Det går inte att förklara den politiska lamheten inför det som pågår i den svenska ”marknadsskolan” med annat än korruption och pengar.

Kopplingarna mellan de politiska partiernas ledningsskick – från moderaterna till socialdemokraterna – och välfärdskapitalet är många och intima. Lägg till den kanske viktigaste historien om svensk politik i modern tid, den som ännu är i stort sett oberättad. Beskrivningen av hur den svenska näringslivshögern lobbade mot Sverigedemokraterna och fick dem att på nio månader byta fot i frågan om vinster i välfärden, och därmed säkrade en majoritet i riksdagen för överskådlig framtid.

Välfärdskapitalet håller svensk skolan gisslan, bortom folkvilja och medborgarintressen

Den verkliga storyn bakom allt detta är att ”välfärdssektorn” är en allt viktigare del av Wallenbergs, Ax:son Johnsons och andra svenska ägarföretags portföljer. Om gårdagens handslag mellan kapital och politik handlade om att ge industriföretag rabatter och anpassade skatter, så handlar dagens om att fortsätta få casha in på den bisarra svenska marknadsskolan – och förvandla våra skattepengar till höga vinstmarginaler.

Resultatet? Välfärdskapitalet håller svensk skolan gisslan, bortom folkvilja och medborgarintressen och de som får betala är som vanligt barnen.

Jaja. Jorden håller ju ändå på att brinna upp, ungarna har ändå inte mycket till framtid. Skål för börskurserna och bananrepubliken Sverige!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.