Kultur

Antivaxxare ”dödade” en levande sköterska

Podden ”Tiffany Dover is dead*” är lika knäpp som den är viktig

Av: 

Stefan Sköld

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Tiffany Dover is dead*” produceras av amerikanska NBC.
”Tiffany Dover is dead*” produceras av amerikanska NBC.

KULTUR

Att bevisa att en levande människa lever borde inte vara raketforskning, men ropa inte hej förrän du tampats med internets samlade kavalleri av sanningsförnekare. I Tiffany Dover is dead* får vi följa med i sökandet efter Tiffany Dover – en helt vanlig amerikansk sjuksköterska som råkat bli offer för en seglivad konspirationsteori.

När coronavaccinet kom ställde hon upp i ett tv-inslag där hon tog sprutan inför kamerorna för att avdramatisera vaccinationen. Tiffany svimmade dock i livesändning – men ingen fara, hon drabbades bara av en inte alltför ovanlig biverkning och kvicknade snabbt till.

Men skadan är redan skedd. Nättrollen har redan avlivat henne – och från och med nu kommer hon att användas som skräckexempel och bli en levande ”död” motvillig omslagsflicka för antivaxxrörelsen.

I podden går NBC-journalisten Brandy Zadrozny till botten med detta besynnerliga fall. ”Sanningssägare” och alternativa medier byggde upp ett narrativ om hur politiker, etablerade medier och sjukvården i maskopi mörkade hennes död. Falska dödscertifikat spreds, bilder och videoklipp på den levande Tiffany anklagades för att vara fejkade och hoten mot Tiffanys familj gjorde dessutom att hon mer eller mindre gick under jorden. Något som inte underlättade för den verkliga sanningen.

Att det finns dårar som tror att jorden är platt kan man väl ha lite överseende med, de gör oftast inte så många flugor förnär. Men när man här i intervjuer med konspiratörerna får höra att de själva kanske inte ens tror på den ”sanning” de förmedlar, men att det är av mindre vikt eftersom de tjänar ett högre syfte, så blir man desto mörkräddare, och känner en viss hopplöshet över sakers tillstånd.

”Tiffany Dover is dead*” är en stark samtidsstudie av en galen digital värld. När man lägger så här mycket energi på ett enskilt fall blir kvaliteten alltid av en hög kaliber. Även om podden kanske inte knyts ihop på det mest tillfredsställande sätt så får man vara nöjd i vetskapen att det är själva resan som är grejen. En skrämmande, knäpp och viktig granskning 2022.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Den tomma bedragaren – en favorit i poddar

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podcast

NBC

Vaccinvägrarna