För bra för att få en andra säsong

3x3 kulturtips: Ulrika Stahre, Kristofer Andersson och Anna Andersson om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: HBO

STACKARS LILLA RIKA FLICKA

DOKUMENTÄR I helgen dog Gloria Vanderbilt, 95 år gammal. Född in i en snorrik amerikansk familj blev hon som barn den ursprungliga ”poor little rich girl” och fick sen ett liv fullt av sorger – men också skönhet, konst och glamour. Se Nothing left unsaid (HBO Nordic), om och med henne och sonen Anderson Cooper. (Anna Andersson)

FAST PÅ DITLEVSEN

BOK Jag trodde jag tröttnat på autofiktion men så börjar jag läsa Gift av Tove Ditlevsen (utkom 1971 men är nu nyutgiven på Natur & kultur) och blir lika fast i den boken som hon blev av första sprutan petidin. Helt okonstlat och utan skam om män, barn, författande och missbruk – fruktansvärt bra. (Anna Andersson)

LIVRUSTKAMMAREN PÅ NYTT

MUSEUM ”Historia är mycket mer än kungar och krig!”, brukar det heta och det är ju sant men kungar och krig är också historia. Efter 40 år har Livrustkammaren gjort om sin basutställning – en för varm sommardag är det toppen att slinka in i mörkret och titta på drottning Kristinas kröningsmantel eller Gustav V:s broderisax. (Anna Andersson)

TJACKDISCO I TOPP

REMIX Det har varit en formidabel månad för alla som tror att det bästa ännu inte inträffat. I konkurrens med Detroitproducenten Moodymanns Pitch Black City Reunion och Burials Claustro/State Forest når nog ändå Jarvis Cockers och DJ Parrots remix av Fat White Familys tjackdiscosingel Feet allra längst. (Kristofer Andersson)

… ELLER 22 MINUTER LIVE

LIVEALBUM Eller så är det den furiösa 22 minuter långa livemackan – logiskt nog döpt till Live! – från New York-baserade Warthog som gör det? (Kristofer Andersson)

… ELLER? ELLER? ELLER?

ALBUMSPÅR … eller så är det Gäng, det avslutande spåret på unge Dalen-rapparen Einárs debutalbum som blir spåret vi minns när sommaren är över? Eller Marcos Valles återkomst? Eller Nadia Tehran? Eller hela Princes Originals? ELLER? Jag får helt klart för lite utrymme i den här tidningen. (Kristofer Andersson)

KONSTTRIPP RUNT SMÅLAND

KONST Nästan helt under radarn pågår det stora samarbetet Nya Småland, med utställningar, seminarier och workshops. Utspritt i tid och rum är det nästan omöjligt att ta till sig, men ett försök är det värt i sommar, till exempel Superflex på Österängens konsthall, eller Åsa Jungnelius på Vandalorum. (Ulrika Stahre)

DYSTOPI MED HUMOR OCH ELEGANS

SERIE Years and years ligger sedan i onsdags i sin helhet, sex avsnitt, på HBO Nordic. Ett dystopiskt framtidsscenario med brittisk elegans och humor. Jag ber till alla gudar att serien inte får en fadd och urvattnad andra säsong, utan stannar där den är med sitt flippade (och för all del öppna) slut. (Ulrika Stahre)

EN TÅRTA PÅ HALLMATTAN

TIDSKRIFT Norska kulturtidskriften Vagant är oemotståndligt snygg, smart och lagom tungsint. Nu med ett aktuellt dubbelnummer med självaste Michel Houllebecq som centralt tema. Civilisationskritik och provokation – sommaren kan inte bli helt loj när denna tårta till tidskrift landar på hallmattan. (Ulrika Stahre)

ARTIKELN HANDLAR OM