Falsk polismatematik

Buzzfeed går till botten med siffror från Hamburg

avPetter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Peter Wixtröm.
Laddat möte i Hamburg.

Den nionde juli meddelande polisen i Hamburg att 476 poliser hade skadats under protesterna mot G20-mötet. Uppgiften publicerades i tyska och utländska medier.

Men nu har den amerikanska sajten Buzzfeed (14 juli) gått till botten med antalet skadade.

Man visar att mindre än hälften skadades under själva demonstrationerna och kravallerna den 6-9 juli. Resten anmälde skada eller sjukdom under veckorna innan. 95 procent av de skadade kunde snabbt återgå i arbete efter vila och omplåstring. Många hade skadats av uttorkning och utmattning till följd av långa arbetspass, eller av den egna tårgasen. Av de 150 skadade från polisen i Hessen hade 130 drabbats av tårgas eller pepparsprej.

Bara 21 personer togs ur tjänst, varav två betraktas som svårt skadade.

Jag blev misstänksam redan när jag läste om de 476 skadade, eftersom logiken ofta är densamma vid toppmötesprotesterna. Polisen kör ut en uppblåst siffra och tidspressade medier med polismyndigheten som huvudsaklig källa rapporterar den okritiskt vidare. Sedan pyser siffran ihop som en ballong när den granskas. 

Vid G8-mötet i Rostock 2007 hette det till exempel att 30-40 poliser blivit allvarligt skadade. Rätt siffra visade sig vara två.

Problemet är att den journalistiska granskningen ofta tar några dagar och då är det för sent: polisen har i allmänhetens ögon redan hjälteförklarats och fått legitimitet för hårda tag, i Hamburg satte man bland annat in en styrka avsedd för terroristbekämpning. Demonstranterna har å sin sida demoniserats som hänsynslösa och högst kapabla våldsverkare – en bild som säkert tilltalar en del av dem som iscensatte upploppen.

Som medieforskaren Lars Kabel uttrycker det i danska BT (18 juli): ”Även myndigheter som tysk polis har ett institutionellt egenintresse. Det egenintresset har varit att framställa det som om de närmast varit i krig”.

Det är lätt att känna igen från EU-toppmötet i Göteborg 2001, då Nationella insatsstyrkan sattes in mot sovande ungdomar för att jaga en beväpnad tysk terrorist som visade sig vara ett hjärnspöke, och då polisen förfalskade en film för att motivera skotten på Vasaplatsen.

Jag skriver inte detta för att försvara upploppen eller den vedervärdiga plundringen eller för att förringa att flera poliser blev skadade.

Men innan man köper bilden av Hamburg som en krigszon bör man ha bättre fakta på bordet än polisens pressmeddelanden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hamburg

G20