Kultur

Därför åker vi (inte) i år

20 kulturpersonligheter svarar om Bokmässan i Göteborg 2017

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alice Bah Kuhnke, Leif Holmstrand, Farnaz Arbabi, Marianne Lindberg De Geer och Gabriel Byström.
Alice Bah Kuhnke, Leif Holmstrand, Farnaz Arbabi, Marianne Lindberg De Geer och Gabriel Byström.

KULTUR

Bokmässan i Göteborg har hamnat i blåsväder på grund av beslutet att återigen bevilja den högerextrema tidningen Nya Tider monterplats. En bojkott och en alternativ bokmässa är organiserad, och debatten har pågått för och emot under våren.

Aftonbladets Barbro Westling frågade ett antal författare och kulturpersonligheter om deras inställning och beslut.

Nej Elisabeth Hjorth, författare, forskare i litterär gestaltning
Jag ansluter mig till dem som inte kommer. I en tid när rasismen normaliseras är det avgörande att den ideologi som Nya Tider står för inte behandlas som vilken åsikt som helst. Den samtida naiviteten skrämmer mig. Jag kommer att delta i parallella program under helgen, där människor inte behöver känna sig hotade av aktörer med högerextremt våld på agendan.


Nej Mian Lodalen, författare, debattör
Om vi inte har förmågan att markera när anti-demokrater står på Bokmässan, när ska vi då markera? Nya Tider är inte bara anti-demokrater, de har aktivt hotat andra journalister, det är avgörande för mig.


Ja Dick Harrison, författare, professor i historia
Jag har två stora och viktiga böcker, så självklart kommer jag till Bokmässan.


Ja Johannes Klenell, författare, redaktör Galago
Om mina barnbarn frågade mig vad jag gjorde när nazisterna bokade en monter på Bokmässan, då vet jag fortfarande inte om ”jag gick därifrån” är ett bättre svar än ”jag flyttade inte på mig”. Tills jag kommit på det stannar jag.


Ja Amanda Svensson, författare, kritiker
För mig är det inte en yttrandefrihetsfråga utan en pragmatisk slutsats. Jag upplever Bokmässan som en ganska unik arena i svenskt kulturliv. Den är både kommersiell och smal samtidigt och jag tror att det i förlängningen är farligare att lämna sådana arenor än att vara där.


Ja Victor Malm, litteraturkritiker och forskarstuderande
Det är svårt att ha en bestämd mening. Jag tycker P O Enquist sa det bra, att utebli från mässan känns som att ge upp.


Ja Gabriel Byström, journalist, arbetar med strategifrågor på SR, f d kulturchef Göteborgsposten
Jag tror inte på bojkott i det här fallet.


Ja Göran Greider, författare, poet, chefredaktör på Dalademokraten
Bokmässan är ett viktigt sammanhang. Problemet är att en skittidning som Nya Tider får så mycket uppmärksamhet.


Ja Alice Bah Kuhnke, kulturminister
Där det fria ordet försvaras vill jag vara.


Ja Magnus Eriksson, kritiker, lektor i kreativt skrivande
Jag deltar som representant för Pär Lagerkvist-sällskapet. Ett uppdrag från Växjö kommun som inte kan göras till en personlig manifestation. Dessutom skulle ingen se om vi uteblev från de litterära sällskapens undanskymda plats på mässan.

En bojkott är ju bara effektiv om den märks. Det finns goda skäl att bojkotta, och goda skäl att delta. Var och en fattar sina beslut utifrån sin egen konsekvensanalys, och besluten bör respekteras. Vi som avskyr politisk extremism ska i vilket fall avstå från att demonisera varandra.


Nej Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare Unga Klara
I år ser det ut att bli en ganska ointressant tillställning.


Ja Sverker Sörlin, författare, professor i miljöhistoria
Jag tycker, precis som varje år, att det är viktigt att finnas på plats för att medverka till ett levande offentligt samtal i direkt kontakt med läsare och medborgare. Jag har ändå förståelse för dem som väljer att hoppa av med hänvisning till att Nya Tider tillåts vara med. Det är ett dilemma. Och om situationen förändras kan jag ändra mig.

Lärdomen är att vi måste hjälpas åt att dra gränsen hårdare mot antidemokratiska och våldsamma politiska krafter. Jag är besviken på Bokmässan, på samma sätt som jag var besviken på att Almedalen tillät nazister.


Nej Aase Berg, poet, kritiker
Jag ska inte till mässan, men det beror bara på att jag inte har några uppdrag där i år.

Jag ser den här sortens bojkotter som demonstrativ Silent Treatment. Att snäva in sitt eget utrymme för att sända signaler till den andre har inslag av grandios självömkan. Det är visserligen inte författarens jobb att övertyga idioter om att de har fel, men om man konfronterar dem verbalt i stället för att vända ryggen till kan man avslöja och analysera manipulativa och farliga budskap och studera högerextremismen som toppen av samtidspolitikens isberg.


Ja Sigrid Combüchen, författare
Bojkott eller icke bojkott är ingen entydig fråga för mig. Samma åsikt leder till olika strategier och ingen av dem är pilgrimsvägen även om det kan låta så.


Nej Marianne Lindberg De Geer, konstnär, dramatiker, författare
Till Göteborg åker jag, dock inte till Bok & Bibliotek i Norden AB:s bokmässa. Det finns nu flera andra alternativ till en mässa som bestämt sig för att tvätta antidemokratiska publikationer rena. Att låtsas som om antidemokrati och demokrati är skit samma. Den omoderna mässan behöver motstånd. Det får den nu genom denna bojkott. Heja Göteborg!


Ja Henrik Bromander, författare, serietecknare
Jag tror inte på att lämna utrymmen åt fascister, i stället bör vi vara där de är och inte låta dem verka ostörda. Fascismen kan bekämpas med många olika medel men inte med bortvända ryggar. Samtidigt uppskattar jag Athena Farrokhzads och andras detroniserande av den närmast rituella förpliktelsen som Bokmässan de facto är för yrkesverksamma författare.


Nej Nina Lekander, författare, kritiker
Skulle gärna komma om min bok var färdig eller nån betalade.
Att Nya Tider är på mässan är ett långt mindre problem än att våldsverkarna i NMR tilläts sabba och skrämma i Almedalen. Nån jävla ordning...


Ja Kristian Lundberg, författare, ­poet
Det är viktigt att delta och det är första gången på länge jag ser fram emot att åka. Plötsligt blev mässan en plats för kamp om substantiella värden. Jag ser det som att möta upp med motstånd på plats och möta den här växande främlingsfientligheten med ett ideologiskt svar.

Den tystnad som uppstår vid en bojkott är bara en tystnad. Och främlingsfientligheten växer. Och det är uppenbart att vårt tidigare tigande har normaliserat det som för bara tio år sedan var orimligt.


Nej Tiina Pursiainen Rosenberg, professor i teatervetenskap, genusvetare, författare
Jag kommer inte till Bokmässan av samma anledning som så många andra.


Nej Leif Holmstrand, poet, konstnär och författare
Nej, och inte heller till Göteborg under perioden i fråga.
Vanligen brukar jag berömma mig med att jag genom åren lärt mig ta stryk (fysiskt), men jag har också lärt mig undvika platser där nazister samlas: det händer väldigt dåliga saker där, och jag tillhör en våldsutsatt riskgrupp.

Nya Tiders medverkan drog dit nazinärvaron i fjol: så länge Nya Tider gästar bokmässan och lobbar för ett fascistsamhälle kan jag inte vara där. Dels för att deras medverkan är farlig, jag menar både i ett större perspektiv och för folk själva lokalen, dels för att det hela är, ja, äckligt, på ett personligt plan, och får mig att tappa lusten för bokmässan som nöjesprojekt.

En kärlek har tagit slut.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Bokmässan 2017

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bokmässan 2017

Bokmässan

Nya Tider

Henrik Bromander (författare)

Farnaz Arbabi

Elisabeth Hjorth

Marianne Lindberg De Geer