Poesiprotest i arktisk kyla

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

SDU högläste "klassiska svenska verk"

Chang Frick (SD)
Chang Frick (SD)

Heidenstam, Tegnér, Dan Andersson, Pelle Näver.”

Det var så kallt att bläcket frös i kulspetspennan medan jag antecknade namnen på de poeter vars dikter stod på programmet, enligt den unge sverigedemokraten.

Tja, de där tre första hade jag ju kunnat gissa förstås, men Pelle Näver! Min mormors favorit, inte oäven men helt klart en minor poet i sammanhanget.

Ovanstående i går kväll utanför Dramaten, där Sverigedemokratisk ungdom samlats till torgmöte, inklusi- ve högtalaranläggning och fanor. Detta för att högläsa ”klassiska svenska verk” i protest mot Stockholms poesifestivals mångfaldstema, och mot dess lansering som skett bland annat under parollen ”Håll för öronen Jimmie Åkesson”.

Två piketbilar bort i den arktiska snålblåsten hade delar av den nu levande svenska poetkåren samlat sig till protest och egen diktläsning. Inte bara mot SDU:s främlingsfientlighet och litteratursyn, utan också mot det mycket märkliga faktum att Stockholms poesifestival valt att förlägga sin efterfest till Berns salonger. Detta trots att Berns sedan månader är satt i facklig blockad på grund av sin behandling av bland andra papperslösa arbetare.

Möjligen fick SDU slut på lämpliga Pelle Näver-dikter, eller om kylan gjorde sitt till, men de bättre påpälsade (!) samtidspoeterna höll hur som helst ut längst. Effektfullast var kanske kultursidans Magnus William-Olssons framförande av Gunnar Ekelöfs Non serviam, i samma ögonblick som SDU stämde upp i Kungssången.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.