ÅSIKT

Luftbristen hotar i Kina

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Gasmask kan behövas under OS.
KULTUR

I augustinumret av Wired skriver Spencer Reiss ett dräpande inlägg i klimat- och sportdebatten, apropå OS i Kina 2008. Kommer det att finnas någon luft att andas? Går det att sätta några nya rekord?

Jag går in på den granna OS-portalen och läser om olynpiadens policy där det på lobbyistprosa står att OS ska vara: 1) grön, 2) högteknologisk och 3) folkets olympiad. Logotypen kallas "Dansande Beijing" och symboliserar lycka.

Det har länge framförts kritik från många håll om hur man kan låta en diktatur som bryter mot mänskliga rättigheter anordna OS, men det största hotet tortde absolut vara frånvaron av ren luft.

Av världens 20 smutsigaste sorstäder finns i dag 16 i Kina. Man räknar med att 300 000 människor varje år möter en för tidig död enbart på grund av luftföroreningarna.

... löpare bör ha gasmask

I Peking står köerna stilla. Om Kina skulle få samma biltäthet som USA har man snart mellan 600 och 800 miljoner bilar. Runt OS-byn pumpar koleldade kraftverk, energianläggningar och kemifabriker. Utanför fast-foodserveringen ser Spencer Reiss en svärm av fabriksnya Audi stadsjeepar. Under sin tid i Peking ser han aldrig himlen. Bara den mjölkvita smoggen som är en cocktail av svavel och kväve.

Men ledarna gör inget. De tycker åtta procent av Kinas bnp för en renare miljö inte är värt priset. Däremot kan de tänka sig en engångssumma på 15 miljarder för att städa upp före OS!

Den 8 augusti 2008 kl 20.00 kinesisk tid öppnar spelen. Samtidigt rekommenderar olympiska kommittén samtliga deltagare (särskilt maratonlöparna) att använda gasmasker.

Hur det än går kan vi räkna med en annorlunda tävling.