Kultur

Svar direkt:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Ett gangsterknäck presenterar vissa fakta som verkar tala för att historien är sann men som faller i bitar när man skrapar det minsta på den. Till exempel kollar skakiga källor.

TV4 hävdade att Erica Lejonroos orättmätigt tillskansat sig pengar för tandvård. På tv-kanalens hemsida stod följande: "när Erica Lejonroos satt i styrelsen för Kris, Kriminellas Revansch i Samhället, beviljade hon sig själv pengar till tandvård."

Det var så varenda normalt funtad tv-tittare - inklusive TV4:s egen hemsidesredaktör - uppfattade reportaget. TT valde att skriva av uppgiften och skicka ut den över landet.

Ifall TV4 hade bedrivit normalt journalistiskt arbete hade de funnit att Erica Lejonroos avgick ur Kris styrelse 1 april i år och ansökte om bidrag för tandvård 22 juni. De hade också funnit att hon, även om hon suttit i styrelsen, hade rätt att söka bidrag.

Dock var hon skriven i Sundbyberg. Bidrag kunde bara beviljas personer skrivna i Stockholms stad. När detta upptäcktes beslöt Kris att dra tandvårdspengarna på hennes lön.

I stället för att kolla sina källor valde TV4:s reporter att ringa upp Erica Lejonroos och i hemlighet banda samtalet. Detta presenteras av Johan Stambro som en telefonintervju.

En människa blev skandaliserad och bespottad med fejkade uppgifter. En statlig utredning, Hotutredningen, talar dunkelt om ingrepp i tryckfriheten. TV4 Stockholms Johan Stambro slingrar sig, möjligen oroad av de skadeståndskrav som kan komma att resas. Själv kallar han sig ansvarig utgivare. Undrar just var han fått det där med ansvar ifrån.

Gunnar Ohrlander (kultur@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!