Reaktionär lista till Patetiska Nobelpriset

Eurocentrism dominerar hos den Nya Akademien

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alexandra Pascalidou är en av grundarna till Den nya Akademien.
Alexandra Pascalidou är en av grundarna till Den nya Akademien.

Emellanåt dyker det upp frivilliga åtaganden som innehåller så mycket missriktad energi och som sprider galenskap i så många riktningar att det förefaller som en oöverkomlig uppgift att sammanfatta. Som ingen satir eller satiriker, inte ens författaren till Det Nya riket eller Svarta fanor, inte ens Jonathan Swift eller Karin Boye hade kunnat överträffa i dystopi eller parodi, eftersom det är så svårt att avgöra vilken genre det är frågan om.

När Den nya Akademien lanserade sitt ”Välviljans nobelpris” fanns det skäl att ana oråd.

Frasse Levinsson i Nöjesguiden (9 juli) har redan med tre oantastliga argument visat varför. Så kan det gå när den rätta känslan, om ock omedvetet, förutsätts kunna ersätta hjärtats och hjärnans övriga fakulteter. När sinne och förnuft blir förstådda som en samlad schweizerost, en sån där gammaldags okemisk en med stora och små hål över hela ostkroppen. Och det vi kan lära oss är att det inte finns någon moral utan förstånd, och det finns ingen välvilja i att utdela pris utan saklig insikt och överblick.

”The prize will be awarded to a writer of literary fiction who within the reader has entered the story of mankind in the world.” Detta är en mening ur prismanifestet som bara kan passera mumbo-jumbo-filtret i Grönköpings veckoblad. På den redaktionen skulle säkert tre upprymda medarbetare i form av till exempel signaturpoet A:lfr-d V:estl-nd, leg. förf. Ada A:son Susegård och bataljonsveterinär Orvar Åkerström kunna råka i handgemäng över att få första tjing på en kommentar till det nya Patetiska Nobelpriset.

Att renommerade utländska medier har noterat brösttonerna från Nya Akademien har möjligen, som så ofta, med bristande lokalkännedom att göra.
Det skulle gå att sätta punkt här, om det inte vore för att under löjets skimmer döljer sig en obehagligare tendens. Inte på de senaste 50 åren har Svenska Akademiens egen långa lista över nobelpriskandidater varit så krasst reaktionär i sin eurocentriska slagsida som listan över kandidaterna till Nya Akademiens stora internationella litteraturpris.

Av 46 nominerade författare är 15 nordamerikanska, det vill säga 30 procent för 3,2 procent av planetens befolkning. 11 är svenska. 0,13 procent av jordens inbyggare bor i Sverige. Vidare: Ingen spansktalande, ingen arabiskspråkig, ingen farsi, eller dari, ingen hindi, urdu, bahasa, ingen ido, ingen kikuyu, ingen kinesisk, ingen vietnamesisk, ingen swahili, en indisk, en japansk, en tyskspråkig.

De enda författare som får äran att framträda oöversatt på sitt eget språk är de svenska. I denna fråga finns inte ens någon debattmån. Min mormor skulle ha sagt: ”Har de inget annat för sig?!”

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.