ÅSIKT

Kungen har noll koll på historien

avTorsten Kälvemark

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Carl XVI Gustaf avstår pliktskyldigt besök till Norge

nobbar norge Kung Carl XVI

Under nästan hundra år var Sveriges kungar genom ed förpliktade att följa Norges grundlag. Det var alltså ett av de viktigaste statsrättsliga dokument som våra regenter hade att förhålla sig till. När 200-årsjubileet av just detta aktstycke ska firas i maj är vårt kungapar självklart inbjudet men de har enligt uppgift tackat nej med den konstiga motiveringen att de inte brukar fira andra länders nationaldagar.

Nationaldag? Det handlar ju om en hel epok i våra länders gemensamma liv. Har vår hedersdoktor till kung glömt sina historielektioner? Är det verkligen det parlamentariskt oansvariga ”hovet” som ska bestämma i en viktig utrikespolitisk fråga? Är Carl Bildt underrättad?

I Norge är man med rätta upprörd över denna fadäs. Och visst är det en skandal om kungens beslut inte ändras. Vad ska vi ha en ärftlig monarki till om monarken inte har en aning om att hans föregångare på tronen hade skyldighet att varje år uppehålla sig någon tid i Norge? Eller att hans äldre släkting prins Eugen skrev brev på norska till sina kulturvänner i Oslo? Allt för att markera sin respekt för Norges grundlag. Den som ska firas på Eidsvoll 17 maj.