Stoppad av Sverigedemokraterna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

För en månad sedan fattade Aftonbladet beslutet att inte ge Sverigedemokraterna annonsplats inför valet 2010. Jimmie Åkessons brösttoner, att Aftonbladet sätter demokratin och yttrandefriheten ut spel, var väntade.

Detta inspirerade Socialistiska partiet i Lund att kontakta SD om att få annonsera i deras tidning SD-Kuriren. Om det nu är en demokratisk rättighet för alla att köpa sig en annonsplats, så borde ju SD öppna sitt eget partiorgan för just alla.

Richard Jomshof, annonsansvarig, svarade att ”man mycket väl kan tänka sig att ta in en sådan annons”. Men när Socialistiska partiet väl skickade in den, blev svaret tystnad. Den censur man anklagar Aftonbladet för, tvekar man alltså inte att tillämpa mot andra.

Socialistiska partiet har med detta iscensatt höstens skönaste politiska attentat, som borde väcka idéer till betydligt mer meningsfulla aktioner än stenkastning mot SD:s torgtalare.

SD är utestängt från reklamplats – vilket alltså inte är en fråga om yttrandefrihet, utan om Aftonbladets rätt att bestämma vem man vill göra affärer med – men man är inte stoppad från debattsidan. I går skrev Jimmie Åkesson en artikel där han påstår att muslimerna är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget. Artikeln är grotesk, men som chefredaktör Jan Helin påpekar i samma tidning, möjliggör den för oss alla att ta ställning.

Kritiken mot Jimmie Åkessons artikel är unison, men problemet är att SD:s åsikter inte är isolerade till dem själva. Hela västvärlden behärskas av misstro, förakt eller rädsla för muslimer. Lena Sundström finner i Världens lyckligaste folk, liksom Andreas Malm i Hatet mot muslimer, olika grader av islamofobi i den borgerliga mittfåran – på ledarsidorna, i populärkulturen och regeringspolitiken.

Rasismen är strukturell. Det är därför vi har en terroristlagstiftning som ringar in moskébesökare. Det är därför Sverige hjälper USA att bomba skiten ur afghanerna. Det är därför vissa riksdagsledamöter vill förbjuda religiös klädedräkt – så länge den sitter på muslimska kvinnor. Det är därför arbetslösheten i förorterna sätter bilar i brand.

Vi lurar oss, om vi tror att SD är en anomali i svensk idédebatt. Som Martin Aagård skrev här på kulturbloggen i går, är en av partiets husgudar Roger Scruton – en brittisk ­filosof som bland andra högertidningen Axess omfamnar.

För den som tror på alla människors lika värde är kampen mot Sverigedemokraterna prioriterad. Men stirrar vi oss blinda på enbart Jimmie Åkesson och hans gossar, gör vi det liberala etablissemanget en allt för stor tjänst.

Åsa Linderborg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.