Skiljer Säpo mellan våld och klotter?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vitmaktbrotten har ökat tydligt under åren 2004-2008. Det har även de autonoma gruppernas brott, men inte alls lika mycket. Förra året begick de högerextrema mer än dubbelt så många brott som de autonoma. Det visar siffror från Säkerhetspolisen som jag tagit del av.

Den rapport om politiskt motiverade brott som Säkerhetspolisen och Brottsförebyggande rådet på uppdrag av integrationsminister Nyamko Sabuni nyligen presenterade innehåller inget försök att visa skillnader över tid – trots att den spänner över tio år. Vi får med andra ord inte veta om den politiska brottsligheten ökar eller minskar. Det är lite märkligt, eftersom det är avgörande för hotbilden och för statsmaktens prioriteringar.

Men på en direkt förfrågan har Säpo nu presenterat siffror för var och ett av åren 1998-2008 (se tabellen).

Att de autonoma begick många brott 2001 beror förstås på Göteborgshändelserna. Det är något av ett särfall, eftersom kravallernas omfattning i detta fall till viss del måste hänföras till polisens övergrepp och misslyckade konfrontationsstrategi.

Den andra toppen kan ses 2006, då Osynliga Partiet var aktivt, en kampanj vars aktivister i huvudsak ägande sig åt skadegörelse.

Det där är problemet med den här typen av totalstatistik; den täcker allt från klistermärken och heilande, till mord och upplopp.

Jag har därför även ställt frågan om hur de allvarligaste brotten – mord, misshandel och annat våld mot person – utvecklats över tiden. Det vore viktigt att veta för att kunna bedöma om brottsligheten förråats. Det finns ju gott om sådana exempel bara från det senaste året, som brandattentatet mot kulturhuset Cyklopen och mot en syndikalistfamilj i vintras – som sannolikt hade högerextrema motiv – misshandeln av en politiker från Rättvisepartiet Socialisterna i mars, eller AFA:s överfall på Nationaldemokraternas partisekreterare i februari.

Men det har Säpo inte svarat på.

Den statistiken borde uppdragsgivaren Nyamko Sabuni begära fram och presentera. Vi måste kunna skilja på misshandel och klotter.

Petter Larsson

Publicerad: