Kultur

”Fitta!”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

ÅSA LINDERBORG: ”Jag ser ett mönster som inte handlar om mig”

Ett par gånger i veckan skriver läsare till mig att jag är en fitta. ”Kommunistfitta”, ”sossefitta”, ”vänsterfitta”, ”cp-fitta”, ”kärringfitta”, ”hjärndöd svinfitta”. Eller någons hora: ”Stalinhora”, ”Palmehora”, ”Saddamhora”. Några anser att jag ”hotar demokratin” och därför borde ”flytta till Kuba”. En annan meddelar att jag har ”intelligens som understiger en 12-årings”. Flera tror att jag skulle vara mindre ”aggressiv” om jag ”nån gång fick smaka lite kuk”.

Oknullad arg vänsterfitta. Sån är du!

Jag har ofta en fördel av att vara kvinna, men mitt kön - min fitta - är alltid blottat för bedömning och bemötande. Maria Abrahamsson, Linna Johansson och Hanne Kjöller har säkert också posten full med fittord. Marie Söderqvist skrev om det i tisdags i Expressen.Många säger nog att vi får skylla oss själva när vi är så fåfänga att vi tror att vi med våra ord ska kunna förändra världen.

Manliga skribenter får också hatbrev, säger andra. De kallas dock sällan för vänsterkukar eller högerpittar. För mig är fitta inte ett fult ord. Jag förundras mest över behovet att skicka iväg det.

I slutet av februari fick jag ett brev ställt till ”Fascistfittan Linderborg”. Inuti låg en bild på mig och en bild på en död kvinna från en utgrävd grav. Bara tandkort kan avgöra vem som är vem, hälsade avsändaren. Brevbäraren hade vänligheten att lägga det i ett snyggare kuvert.

Läsarbrev? Äh, man vet väl hur folk kan vara.

Men även för professionella skribenter kan mitt kön vara en variabel att laborera med. Jag är, för att citera Staffan Skott på Dagens Nyheter häromveckan, ”den kommunistiska revanschens sköldmö”. I en debattreplik tidigare i våras jämförde P M Nilsson mig med Ulrike Meinhof och illustrerade artikeln med stora bilder på oss båda. En hel söndag stirrade vi på Expressens läsare. Hotfulla kvinnor.

Aggressiv, hämndlysten. Sån är du!

Jag är inte bara kvinna, jag är dessutom socialist - den kanske största provokationen. Vänstern ses som extrem, apart, grälsjuk, okunnig. I liberalernas svartvita världsbild blir varje nyansering hotfull, varje motförslag ett ”konspirationsteoretiskt” angrepp. De som ser verklighetens komplexitet och samtidigt drivs av en övertygelse stämplas som ”diktaturkramare” eller ”fascister”. Man gör karikatyr av våra åsikter. Felciterar medvetet. Sätter etiketter. Och man hånar oss när vi säger att debattklimatet är väl hårt nu, att antiintellektualismen grasserar i takt med nymccartyhismen.

Det här drabbar alla inom vänstern oavsett kön. Bara den som skriver meningslösheter slipper undan. Men är man dessutom kvinna kan man ännu enklare diskvalificeras.

I aprilnumret av Judisk Krönika finns en anonymt skriven artikel i rosa som handlar om mig och att jag som självutnämnd ”expert” på allting uttalar mig för ofta. Både om Irakkriget och Afghanistan. Det borde jag sluta med, särskilt med tanke på hur ”korkad” jag är. Texten understryks med ett foto på en Barbiedocka med bildtexten: ”Bilden föreställer inte Åsa Lindeborg.”

Lilla tuttan Bimbo med hål i huvudet som pladdrar för mycket. Sån är du!

I samhällsdebatten måste man ge och ta hugg. Det gör jag själv - jag är ju stridbar - och jag tar bara åt mig när jag möts av direkt hat. Men jag blir tyngd när jag ser att varje bagatellartat exempel tillsammans bildar ett mönster som egentligen inte handlar om mig. ”Kommunistfitta” var polisens vanligaste sätt att tilltala de kvinnliga demonstranterna under kravalldagarna i Göteborg.

Vänsterfitta, fit for fight? Nej, faktiskt inte. Det är få kvinnor som deltar i samhällsdebatten, än färre som har ett vänsterperspektiv. Det finns flera förklaringar till det, men säkert avskräcker det hårda tonläget. För självtvivlet finns där hela tiden. Hellre än att bli våldtagna i kulturkampen lägger sig sköldmöarna i den okände skribentens grav. Vågar inte, orkar inte annat. Gulagfittor, game over.

Du ”Pol Pot-hora”, håll käften nu! Vi har faktiskt viktigare saker för oss här, såsom demokratins kamp mot politik och näsvisa medborgare. Och du, självupptagna martyrfitta, stäng dörren om dig när du hostar. Förresten,”dumsnut”, vad sa du att du hette nu igen?

Åsa Linderborg (kulturskribent)

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!