Kultur

De vill inte ha kul i rutan

Av: 

Zendry Svärdkrona

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Sakligt korrekt ska det vara i tv:s nyhetsprogram. Och alla parter ska få komma till tals.

Det anser ett antal utfrågade enligt en ny rapport från Granskningsnämnden.

Däremot skiter man i om programmen har "en lättsam ton". Det hamnar längst ner på listan, vilket kanske kan bidra till att vi slipper de värsta avarterna av myspysighet och falsk glädje i nyhetsprogrammen.

Eller är vi bara sura?

...men i morron blir det soligt, Pär. Och nyfriserad är du!

Upptäckt av vikt

Hur tungt vägande är egentligen T.S. Eliots modernistiska långdikt Det öde landet från 1922?

Den engelske litteraturforskaren Lawrence Rainey, vid Yorks universitet, vet svaret.

Han har vägt varje manusblad, mätt dess tjocklek med mikrometer och kollat vatt-enmärken. Med hjälp av två agenter från FBI och byråns tekniska utrustning har dessutom bläck och papper analyserats. Allti tidsbestämmande syfte.

Rayneys slutsats är att dikten tog tio år att skriva. Den var ren improvisation: femtio utkast eller textpartier tejpades ihop. Glömpratet omdiktens sömlösa sammansvetsning, manar Rayney som betecknar dikten som "vild, oregerlig och chockerande och ändå djupt medkännande". Hela storyn återges i hans kommande bok Återbesök i det Öde landet.

Nils Granberg

Tuffhetens offer

Per Olof Ekström skrev gärna om ung kärlek i svensk sommar. Mest känd är Sommardansen, som blev filmen Hon dansade en sommar.

Betydligt mindre känd är Midsommarnatt (1963), men det finns en anknytning: den unga flickan dör, i den förra i en mc-olycka, i den senare i en bilkrasch. Innehållsligt är Midsommarnatt betydligt svartare. Ondskan finns inte hos en fanatisk präst (förebild: pastor Grände, han med "dansbaneeländet") utan i samhället som det blivit. Ligismen breder ut sig, tuffheten är granne med tragedin och den svage går lätt under. Ekström skrev alltid febrilt för att rädda sitt jordbruk som ändå gick åt helvete, varpå han dog utblottad och bitter i Ceaucescus Rumänien. Han var en ojämn författare men Midsommarnatt kan läsas hela året.

Gunder Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!