Kultur

...men varför får Linda inget säga?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

ÅSA LINDERBORG om ett moralnummer

Om inte en "bang" är intresserade av vem Linda Rosing egentligen är, vem är det då?

Om inte en "bang" är intresserade av vem Linda Rosing egentligen är, vem är det då?

Foto: Maria Östlin

Omslagstjej på senaste bang är en kvinna med långt blont hår, fräkniga armar, lite trulig mun och blåa ögon som stint tittar in i kameran. Hon heter Linda Rosing.

Ingen är likgiltig inför Linda Rosing. När hon viker ut och silikonerar sig, knullar runt i teve, förlorar vårdnaden om sina barn, talar om att hon är gravid för att en vecka senare göra abort, hånglar med en annan på sin och Faddes förlovningsfest, ja då har vi alla en åsikt: Vilken jävla bimbo! Har hon verkligen ingen dörrmatta?

Några av dem som hetsat mest är såna som kallar sig feminister, vilket Sara Stridsberg uppbragt påpekade i Expressen för ett par år sedan. Linda Skugge, till exempel, tycker inte att Rosing tar sitt ansvar som kvinnlig förebild och mamma.

Åsikterna om Linda Rosing handlar om klass, skriver bangs chefredaktör Karin Eder-Ekman helt riktigt. Hon är en white trash-brud som hånas av framgångsrika kvinnliga medelklasskrönikörer. Dessa gör för en stund gemensam sak med det borgerliga patriarkatet, när de vill freaka ut, fördöma och uppfostra slöddret. Det vet vi ju sedan århundraden, att det är underklassen som är vulgär, som inte tar hand om sina barn, som släpper lös sitt underliv utan mått och urskiljning och som hotar den allmänna samhällsmoralen. Att som kvinna skuld- och skambelägga en sån brud är därför helt okej.

Linda Rosing har all tillgång till medierna så länge som hon beter sig så som hon förväntas göra. Men i övrigt saknar hon precis just de resurser som hon skulle behöva ett övermått av för att klara av den situation hon nu hamnat i. Hon har inget språk, ingen penna, ingen egen kolumn att försvara sig eller förklara sig i. I den här cat fighten har hon inte en chans, eftersom den vilar mot en asymmetrisk maktrelation grundad i klass. Den feministiska debatten om henne förs - är jag rädd, men kanske är det jag som nu vädrar fördomar - många gånger på en så abstrakt nivå att hon själv inte fattar vad som sägs.

Just därför är det så märkligt att bang inte låter Linda Rosing själv komma till tals. Hon är bara med på bild, hon intervjuas inte. Om inte ens bang är intresserad av vem hon egentligen är - vem är det då? Ville bang, precis som alla andra, bara sälja tidningar på hennes nuna? Inte undra på att hon ser ensam ut där hon står på framsidan i en helt vanlig ljusblå t-shirt.

Bang går på semester med ett nummer där alla artiklar är riktigt läsvärda. Ulrika Milles, Nina Lekander, Rasmus Malm, Stephan Mendel-Enk, Mian Lodalen, Karolina Ramqvist och ännu fler skribenter som alla har något vågat och begåvat att säga på temat moral.

Åsa Linderborg

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!