ÅSIKT

En pytteliten bok om att bli bombad

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Atiq Rahimi. Det här är hans andra bok på svenska.
KULTUR

Finns det verkligen ingen som kan översätta till svenska från dari – den afghanska varianten av persiska?

Jag har svårt att tänka mig att det finns en enda svenskafghansk humanist som inte skulle tacka ja till ett översättarjobb. Hur som helst känns det lite futtigt att Atiq Rahimis lilla roman Jord och aska översatts från franska.

Atiq Rahimi (född 1962) är son till en guvernör, flydde som ung till Frankrike och är numera en av motorerna bakom Afghanistans första och största kommersiella tv-station, Tolo tv. Han är medieentreprenör, filmare och romanförfattare och har skapat Afghanistans första tv-såpa, Hemligheterna i hans hus. Han är med andra ord en sorts afghansk Louise Boije af Gennäs.

Att de afghanska romaner som når västvärlden kommer från de övre skikten av det feodala afghanska samhället är väl knappast förvånande i ett land där 72 procent av den vuxna befolkningen är analfabeter. Kan du skriva har du automatiskt en privilegierad bakgrund. Men till skillnad från till exempel Khaled Hosseinis världssuccé Flyga drake eller Boije af Gennäs böcker så är det inte överklassens hembestyr som dryftas i romanen Jord och aska. Eller novell, kanske man kan säga, för den är verkligen inte lång.

Det är en bok om människor som bokstavligt talat krälar i stoftet.

Åldringen Dastaguir har sett sin by bombas av den sovjetiska ockupationsmakten. Tillsammans med sin sonson Yassim, som blivit döv i attacken, är han på väg till gruvan där hans son arbetar för att berätta att sonens mor, fru och andra son utplånats. På vägen dit träffar Dastaguir en vakt, en butiksinnehavare och en chaufför. Chocken som ännu inte förvandlats till sorg pulserar i hans kropp och hans drömmar. Han håller på att falla sönder, precis som hela hans land.

Boken skrevs redan 2000, innan 11 september, då ett helt nytt kapitel i Afghanistans blodiga historia skulle inledas. Kanske kan den fungera som en tidskapsel, en flaskpost från en tid före Nato? En berättelse som nyanserar historien bakom Afghanistans komplexa konflikter som vi åskådare så gärna försöker förenkla så mycket vi kan?

Men nej, det gör den inte, och det är inte det som är intressant.

Jord och Aska är en pytteliten bok om hur det är att bli bombad. En bok om den fysiska och psykiska lemlästning som fortsätter i generationer efter att granaten slagit ner.

Och det är en berättelse som verkligen måste berättas just nu.