Abbas kalla krig

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Björn och Benny hittade en tredje väg mellan öst och väst

Klämda mellan Ronald Reagans USA och Brezjnevs Sovjet.
Foto: Foto: AP
Klämda mellan Ronald Reagans USA och Brezjnevs Sovjet.

På lördag startar det populära programmet Pop och politik sin tredje säsong i P4.

Nä, det handlar inte om Billie Holiday, Bad brains, Crass, Refused, The Communards, Stereolab, Public Enemy, Red skins eller Rage against the machine. Musiker som vet att de riskerar att skrämma bort 85 procent av sina lyssnare när de yttrar sina politiska åsikter men ändå gör det. Modiga artister.

Det handlar snarare om de lite fegare artisterna.

Programmet bygger på att all musik säger något som sin samtid och genom att skärskåda pophistorien kan man skildra vår nutidshistoria.

Bra programidé.

Dåligt programnamn.

I den nya säsongens premiäravsnitt får ett av Sveriges mest politiskt hånade band en sorts upprättelse. Tro't eller ej, alla gamla proggare, men det är inte bara så att Benny Andersson blivit FI-anhängare och Björn Ulvaeus blivit anti-religiös på äldre dagar. Abba var ett uttalat politiskt band redan när det begav sig.

1981 skrev Björn nämligen The Visitors. En hyllning till dissidenterna i Brezjnevs Sovjet – ett land han fruktade skulle invadera Sverige. 1989 skrev Abba-skäggen dessutom det antikommunistiska körverket The Conducator om Rumäniens brutala diktator Ceausescu.

Men efter att ha spelat på en tv-gala som arrangerades av Reagan-administrationen till stöd för den polska fackföreningen Solidaritet, blev abbornas kalla krig lite komplicerat. Björn och Benny hälsade från scenen att även Chile och El Salvador var diktaturer. Uttalandet blev bortklippt. Samtidigt blev Abba bannlysta i Sovjet.

Svenskare än så kan det väl inte bli. Ett band som hittade en sorts popens tredje väg mellan öst och väst.

Martin Aagård

Fotnot: Pop och politik sänds 25/6 11:03 i P4

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.