ÅSIKT

Stockholms innerstad – ett hägn för moderater

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Brist på bostadspolitik
bidrar till ökade klyftor

Halva folkets statsminister.

De senaste veckornas debatt om bostadsbrist och våldsamt ökande klyftor ramlade slutligen ner på statsministern. I en intervju i Dagens Nyheter i går dömer Fredrik Reinfeldt ut hyresrätten: problemet är att hyresrätten inte fungerar som idé.

Men hyresrätten och de 65 000 stockholmare som förgäves söker en lägenhet är inte en tankelek främst för idévärlden – bostadsbristen är reell.

Den har orsakats av att bostadspolitiken avskaffats.

Gång på gång avslöjar sig den förmente arbetarledaren Reinfeldt vara en statsminister enkom för medelklassen; handel med hyreskontrakt blir nu en intäkt för att avveckla innerstadens hyresrätter. Samma medelklass anlitande av svartjobbare ledde i Reinfeldts universum till ett avdrag för hushållsnära tjänster.

En förklaring till moderaternas maktövertagande dominans i centrala Stockholm är den ombildning som gjort tiotusentals innerstadsbor till miljonärer – och moderater. Att innerstaden blir en etniskt och socialt rensad gated community är inget problem. Reinfeldt bugar till tack och tänker på nästa val. Halva folkets statsminister har talat.

Daniel Suhonen