ÅSIKT

Präst åtalas – jämförde Tyskland med DDR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Sachsen tycks vilja statuera politiskt exempel

Foto: Prästen Lothar König åtalas för våldsamt upplopp.

Tyskland skakas av en rättsskandal i realtid. I Dresden pågår en process som aldrig borde ha påbörjats. Ställd vid skranket för våldsamt upplopp och uppvigling är Lothar König, en snart sextio­årig präst med den snälle och småslitne tomtens utseende.

König växte upp i DDR, var som många andra präster oppositionell och övervakades av Stasi. Efter återföreningen arbetade han aktivt mot nynazismen som närdes i östra Tyskland. I Dresden demonstrerade han återkommande mot högerradikala försök att instrumentalisera de allierades terrorbombningar. Så också 2011.

Senare samma år blev det känt att polisen urskillningslöst samlat in data från 250 000 mobiltelefoner under demonstrationsdagarna.

För veckomagasinet Spiegel gjorde König klart att delar av DDR:s repressiva apparat verkade leva vidare i förbundsrepubliken. I gryningen någon dag därefter genomfördes en husrannsakan i hans hem och kyrkokontor. König sägs ingå i en ”kriminell sammanslutning” av militanta antifascister samt ha hetsat fram stenkastning mot polisen. Förundersökningen har varit full av fuffens och virriga polisvittnen är enda bevisning. Ändå väcktes åtal. Vid första rättegångsdagen visade försvaret videomaterial som slår sönder alla anklagelser, men skådespelet får fortsätta. Rättväsendet i det konservativa Sachsen tycks vilja statuera politiskt exempel.

I samma delstat kunde den nazistiska terrorcellen NSU residera ett decennium, utan att ett finger rördes. Lagens arm är inte alltid lika lång.