ÅSIKT

Bokcafét förlorade striden - slängs ut

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Moderat vann vendettan i Jönköping - bäddat för ockupation

Foto: Kulturhuset i Jönköping har drivits av Kulturhusföreningen i 30 år.

Den partipolitiska striden om Kulturhuset i Jönköping är över. I torsdags drev borgerligheten, minus centern, igenom att husets administration ska kommunaliseras och huvudsaken det socialistiska Bokcafét ska kastas ut.

Mats Green (M) vann sin vendetta mot den lilla bok­handeln. Det fria kulturlivet och skattebetalarna förlorade.

Debatten i fullmäktige cirklade kring ekonomin. Kommunstyrelsen har inte räknat på vad det skulle kosta att kommunalisera huset, och risken är att det blir dyrt, när ideellt arbete ska ersättas med betald personal och ­huset rustas upp. Detta i en kommun som ligger i landets bottenskikt när det gäller kulturkronor per invånare och som de senaste åren skurit ner på kulturen med kring tio procent. Att den skulle vara redo att ta på sig nya stora kostnader är det väl knappast ­någon som tror.

Ni bygger luftslott, hävdade en vänsterpartist. Och folkpartisten Inger Gustafsson svarade att ja, jo, kultur är att bygga luftslott.

Det framstår måttligt seriöst.

Den parlamentariska vägen att rädda huset är nu stängd. Då återstår att se om det finns andra metoder att förhindra att Jön­köpings kommunfullmäktige ­lyckas göra sin kommun denna björntjänst.

Det är 17 månader till nästa val. Så länge måste Kulturhus­föreningen förhala processen.

Redan talar deras företrädare om att överklaga beslutet, och jag tror inte det är någon djärv gissning att tanken på en ny ­ockupation nu bubblar bland de svikna och besvikna.