Dansk skalle bakom nya högervågen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Olle Svenning om konservatismens återkomst

Sören Krarup, ideolog i Dansk ­folkeparti.
Sören Krarup, ideolog i Dansk ­folkeparti.

I Arena-gruppens skriftserie Ny Tid spanar Per Wirtén efter den period­vis dödförklarade konservatismen. Enligt Wirtén har den återuppstått och sköljer över oss i en tredje våg, fylld av nationalism, antihumanism, rasism och demokratiförakt.

Sören Krarup, dansk präst och flerårig folketingsledamot för dansk folkeparti, hjälper Wirtén att förmedla det konservativa tänkandet. Krarup, en central intellektuell gestalt i dansk samtid, ledde länge ”kulturkampen” mot det radikala arvet efter Georg Brandes, fördömd inte bara för sitt uppror mot auktoriteter utan också för att han var jude. De betydde nationell opålitlighet och uppror mot den gudomliga ordningen. Danskheten, så central för Krarup, kan inte erövras av främlingen, invandraren, muslimen, juden.

Krarup föreställer sig en sund nationalism, förankrad i människans instinkter och arv. Så tänkte också den konservative ideologen Charles Maurras: Nationell gemenskap förutsätter att vi står i relation till de döda, de som levt och odlat jorden.

Krarups idévärld, helt avskalad upplysningstraditionen, influerar dagens alltmer framgångsrika konservatism, från David Camerons nationalism och svärmeri för högerdrömmen om den lyckliga hierarkin, till Nationella frontens och Dansk folkepartis mer hårdföra främlingsfientlighet. Tredje vågens konservatism är på väg att erövra det ideologiska tomrum som uppstått sedan traditionell borgerlighet inte blivit mycket mer än en megafon för kapitalismen. Konservatismen, med rötter i romantik och sentimental kritik mot industrialismen har alltid vårdat ett antikapitalistiskt arv.

Det finns lyckligtvis invändningar att göra mot Wirténs text, till exempel att tredje vågens konservativa övergivit Gud. Inte alls; denne har ständigt åberopats i de väldiga moralkonservativa manifestationer som dragit fram i det sydliga Europas huvudstäder.

Den som vill veta mer om konservatismen kan besöka Arenagruppen den 2 oktober kl 8.45. Wirtén diskuterar med Henrik Berggren och Ann-Cathrine Junker. Adress: Saltmätargatan 22 i Stockholm.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.