Nu lämnar Lindberg De Geer Kulturhuset

Av: Ulrika Stahre

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Stridbare chefen tycker att institutionen är alldeles för ängslig

Marianne Lindberg de Geer, säger upp sig från jobbet som konst- och designchef på Stockholms kulturhus.
Foto: MARGARETA BLOOM-SANDEBÄCK
Marianne Lindberg de Geer, säger upp sig från jobbet som konst- och designchef på Stockholms kulturhus.

Det började puttra strax innan jul: bråket kring vad Makode Lindes utställning skulle kallas, om huruvida Lars Vilks var välkommen till en vernissage på Kulturhuset – Marianne Lindberg De Geer, chef för Konst och design, hade goda skäl att uppleva sig överkörd av ledningen.

Nu avgår hon i protest mot det hon uppfattar som en kulturinstitution med alltför lågt i tak och alltför feg inställning till konstens frihet.

Delvis är det ”kränkthetskulturen” som är på tapeten igen. Kulturhuset agerar, enligt Lindberg De Geer, osjälvständigt och ängsligt – ”konsten i Kulturhuset har blivit en genre styrd av opinionsundersökningar” – och chefsansvaret tycks inte ha varit stort nog.

Kulturhuset är en institution som helhjärtat går in för att passa alla, och får givetvis problem med trovärdigheten om det blir uppenbart att ”alla” är samma sak som ”alla vita medelklasspersoner”. Den ängslighet som finns är begriplig, även om den inte går att försvara principiellt.

Konst, teater och litteratur är inte ett smörgåsbord av mys, att serveras tillsammans med en bakelse på teaterkafét. Konsten måste få bråka. Jag kommer att sakna den stridbarhet som Marianne Lindberg De Geer uttrycker i det mesta hon tar sig för. Tur att det finns andra arenor är Kulturhuset i Stockholm.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.