”Jag satt vid bordet när de tvättade sedlarna”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stefan Thunberg har tillsammans med Anders Roslund skrivit en bok om sina rånarbröder i Militärligan

”Jag har sällan sett en sådan syskonkärlek som mellan Stefan och hans bröder. I decennier åkte han runt till olika fängelser för att hälsa på dem”, säger Anders Roslund (t v), aktuell med nya boken ”Björndansen” som han skrivit tillsammans med Stefan Thunberg. 
 Foto: Lina Siksjö
”Jag har sällan sett en sådan syskonkärlek som mellan Stefan och hans bröder. I decennier åkte han runt till olika fängelser för att hälsa på dem”, säger Anders Roslund (t v), aktuell med nya boken ”Björndansen” som han skrivit tillsammans med Stefan Thunberg.  Foto: Lina Siksjö

Militärligan skapade krigsrubriker och gäckade polisen.

Kärnan bestod av tre unga, ostraffade bröder.

Det fanns en fjärde broder som inte deltog i bankrånen.

Nu är han med och ger ut en insiderberättelse

som överträffar vilken actionfilm som helst.

Möt Roslund & Thunberg, en ny författarkonstellation som består av Anders Roslund och Stefan Thunberg. Deras första bok heter  ”Björndansen” och är en roman fritt baserad på händelserna kring Militärligan.

Det var i början av 1990-talet som en okänd grupp genom­förde en rad bankrån med en sådan disciplin och precision att polisen misstänkte att det handlade om legosoldater.

I själva verket var gärnings­männen tre bröder från söderförorten Skogås – 17, 22 och 25 år gamla. Tillsammans med ­några kompisar lyckades de komma över sammanlagt fyra miljoner kronor.

Förvirrade polisen

Två av medlemmarna var ut­bildade vid K4, ett jägarkompani

i Arvidsjaur, en var reservofficer. Ledaren Carl Thunberg hade ­avancerat till gruppchef och fått utomordentliga vitsord.

När man läser om hur minutiöst de ­planerade sina brott förstår man att polisen länge famlade i blindo. De var helt okända

i den kriminella världen och det fanns inte ett enda vittne som kunde återge vad som hände.

Stefan Thunberg var näst äldst i brödraskaran och han vägrade vara med i ligan.

– Jag ville inte. Jag hade andra intressen. Men vi hade en stark gemenskap och jag levde mitt i händelserna. Jag satt vid bordet när de kom hem efter ett rån eller när de tvättade de rödfärgade  sedlarna.

– Ingen hade sagt till mig att jag inte fick berätta att mina bröder höll på med något olagligt.

– Det skulle ändå aldrig ha fallit mig in. Man skulle hålla allt inom familjen. Ungefär som i en maffiakultur. Men samtidigt som det var destruktivt fanns det en lockelse, en spänning i vad de gjorde.

Brödernas far skildras i boken som våldsam och alkoholiserad. Det är modern som håller ihop familjen. I inledningskapitlet försöker pappan slå ihjäl henne, men hon räddas av sina söner som går emellan.

Medan familjen faller sönder svetsas bröderna ihop.

Dagen före julafton 1993 åker de fast. Det mesta går snett. Snön faller i drivor  och deras flyktbil kör ner i ett dike. De tar sin tillflykt till en övergiven sommarstuga men polisen är dem på spåren.

Stugan är helt utkyld och ligamedlemmarna eldar upp sedelbunt efter sedelbunt i vedspisen för att få lite värme.

– Jag satt i Solna och lyssnade på radio där man kontinuerligt rapporterade om vad som hände under jakten på dem och hur polisen till slut omringat huset de satt i. Jag blev som ett stressat djur, jag svettades och fick duscha flera gånger. Det sista jag tar in är att nu kommer de att dö. Sen somnar jag.

Liknande bakgrund

När han går ut dagen därpå ser han löpsedlarna med sina tillfångatagna bröder. De har gömt  ansiktena under sina jackor.

– Då förstod jag att de levde

i alla fall.

Anders Roslund hade tagit en paus från Roslund & Hellström när han träffade Stefan Thunberg.

– Vi hade samma botten, pappor som liknade varandra och springer jättemycket i takt. Vi ville se hur nära sanningen man kan komma genom att ljuga lite grann. Så vi har slagit sönder verkligheten och byggt upp den igen som fiktion, kokat ner den till en kärna.

Om ni hittade ett elfte budord - vilket skulle ni önska att det vore?

Annika Lantz ställer en fråga till Anders Roslund och Stefan Thunberg.

SVAR: – Du ska alltid bryta mot de tio budorden

när du skriver en roman – stjäla det som

är vackert, dräpa det som är fult och hava begärelse till lögnen.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN