ÅSIKT

Svenska soulens gudfader prisas

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Mats Nileskär får utmärkelse av Sveriges radio

Foto: Pristagare Mats Nileskär, Musikguiden i P3 Soul.

För några år sedan blev den lentungade soulsångaren Kaah intervjuad av Mats Nileskär i programmet Soul corner eller P3 Soul eller vad det nu hette för tillfället – Nileskär har bytt namn på sina radioprogram under årens lopp, men innehållet har alltid varit detsamma – ett intensivt utforskande av det senaste inom soul, hip-hop och r’n’b.

Norrköpings Prince fick hursomhelst frågan om vad som fått honom att upptäcka soulen och vad som inspirerade honom som ung. Svaret kom något oväntat:

– Mats Nileskär.

För en kort stund tappade programledaren lite av sin patenterade coolness innan han fortsatte intervjun.

Det var förhoppningsvis inte första gången han fick ett kvitto på vilken betydelse hans radioprogram haft för svensk musik.

I ett par decennier har han ägnat sig åt att introducera amerikansk svart musik för svenska lyssnare. En gärning som förändrat svensk musik i grunden.

Därför är han en perfekt mottagare av Kerstin M Lundberg-priset som delas ut av Sveriges radio. Utmärkelsen ska gå till en journalist som "breddar kunskapen om kulturliv utanför Sverige" och få har gjort det som Nileskär.

Han får priset för att ”under decennier varit Sveriges främste och mest kärleksfulle introduktör av Soul, Hip-hop och RnB, och inte minst för att han lyckats locka de mest kräsna storstjärnor till sin mikrofon.”

Jag vet inte om vi helt saknat svensk soul utan Mats Nileskär, men det finns faktiskt en risk. Det räcker med att titta på grannländer som saknar en Mats Nileskär för att se vad som skulle kunna hänt. Finland har visserligen en gedigen populärkulturell tradition, men Danmark, Polen, Tyskland och länderna i Baltikum… det finns gott om u-länder ur ett soul, R’n’B och Hiphop-perspektiv.

Jag hoppas att inte bara Kaah lyfter på sin lilla soulhatt idag. Stora delar av dagens svenska hiphop-under är skyldiga den svenska soulens gudfader ett tack.