ÅSIKT

Streamingtjänster släpper spår med förbjuden journalistik

Så lurar de kinesisk och uzbekisk censur med hjälp av musik

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: REPORTER OHNE GRENZEN
KULTUR

Det är mycket prat om desinformation och ”falska nyheter” nu.

Men för att kunna vara så där utmärkt källkritisk på internet, vilket Källkritikens dag slog ett slag för häromdagen, krävs att information får flöda fritt så att den kan jämföras och verifieras.

Det får den inte i totalitära regimer.

Men censur är, trots sin förkastlighet, ändå en fantastisk källa till kreativitet. Och nu har organisationen Reportrar utan gränsers tyska sektion hittat ett kryphål i nätcensuren som möjliggör spridning av förbjuden journalistik - med hjälp av musik - i Kina, Thailand, Egypten, Vietnam och Uzbekistan.

World Day Against Cyber Censorship 12 mars lanserade de ”The Uncensored Playlist” via streamingtjänsterna Spotify och Deezer som i skrivande stund ännu inte är blockade av exempelvis Kinas ”great firewall”, vilket däremot andra västerländska, användargenererade tjänster som Facebook,Twitter, Instagram och Youtube är.


Spellistan innehåller låtar med titlar som Hunger Games, A businessman died och Dear Mr President och fungerar som ett slags trojanska hästar lastade med förbjuden journalistik. Låtarna har komponerats av lokala, anonymiserade artister med texter av exiljournalister från respektive länder och finns även i engelska versioner, med hälsningen: ”On the underground radio you can not silence me”

ARTIKELN HANDLAR OM

Censur

Nätcensur