ÅSIKT

Länge leve fluffiga kändisintervjuer

Hanna Olsson lyssnar när ”Min helg” blir podd

avHanna Olsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hur man än försöker är det svårt att glömma detaljer ur vissa intervjuer.

Som när makarna bakom författar­pseudonymen Lars Kepler berättade att de bytte om till helvitt så fort de kom ut till landet. Där jag kommer ifrån skulle man spärras in för mindre.

Visst är det ett extremt exempel, men det skildrar ändå själva lockelsen i intervjuformat som Svenska Dagbladet Perfect guides ”Min helg”. Livsstilsjournalistiken med kända människor hade säkert sina främsta glansdagar innan man kunde följa Carolina Gynnings minsta inredningsinköp på Instagram. Men när Min helg för några veckor sedan blev podd bevisades det att genren lever än.

Hungrigt tar jag mig an allt om vilka tv-serier Plura gillar och vilken efterrätt som guppar i hans mage medan han tittar på dem. Jag får följa med Niklas Strömstedt från förskönat blöta nätter med vänner som slutar med att ­alla skrålar vid pianot. Denise Rudbergs ultimata scones väcker avund.

Det är 20 minuter långa avsnitt, med simpel dramaturgi och oförblommerat skryt. I lanseringen av podden pratade programledaren Hugo Rehnberg om hur han tänker kring sitt värv:

– Jag har en enkel filosofi: oavsett vad man pysslar med ska man försöka göra det så bra som möjligt. Det gäller även fluffig journalistik.

Det är bara att instämma: Länge leve fluffet! Allt kan inte vara analyser av amerikansk politik eller Godmorgon, världen!.

Återstår då bara att spekulera i vilka fler grejer som kommer att smitta mellan tidning och podd i framtiden.

Det går ju att tänka sig en Kalle Lind-typ som läser upp ordvitsarna ur DN:s ”Namn och nytt” (skulle troligen ge en större lyssning än DN:s alla andra poddar tillsammans). Eller varför inte en mjuk röst som viskar fram alla ”Dagens ros” ur lokaltidningarna, eller varför inte dödsannonserna i högtidlig stämma?

Eftersom det fullkomligt sprutar fram nya poddar just nu är det bara fantasin som sätter gränser.

ARTIKELN HANDLAR OM