Expressen i fel debatt

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Aftonbladet Kultur anklagas för spridning av antisemitism - igen

Günther Grass.
Foto: Foto: AP
Günther Grass.

DEBATT Med samma periodicitet som årstiderna avlöser varandra – fyra gånger om året – kan man på Expressens kultursida läsa att Aftonbladet Kultur sprider antisemitism.

Vi blev anklagade för antisemitism när vi kritiserade Israels krig mot Libanon; när vi ifrågasatte Israels krig mot Gaza; när vi tog avstånd från att Netanyahus regim gjorde Ship to Gaza till ett flytande slakthus. För att inte tala om när vi tog upp frågan om organstöld, ett problem som nu är allmänt erkänt i Israel och föremål för lagstiftning i Knesset. Etcetera.

I går var det dags igen, i en artikel av Methan Ravid. Som exempel på antisemitism anför han bland annat mitt och Petter Larssons försvar för Günter Grass rätt att dikta ur sig sin förtvivlan över att Tyskland säljer vapen till Israel. Ett annat exempel är en artikel av Anders Hasselbohm, som menar att det fanns judiska intressen bakom bildandet av staten Israel och Sternligans mord på Folke Bernadotte.

På en punkt ger jag Ravid rätt: att jämföra Gaza med förintelsen leder ingen vart. Däremot finns det stora likheter mellan den israealiska ockupations- och nybyggarpolitiken och det sydafrikanska apartheidsystemet (som Israel försvarade med vapenleveranser). Det vore klädsamt och konstruktivt för debatten om Methan Ravid, medlem i Svenska kommittén mot antisemitism, ville ta den diskussionen. Alldeles särskilt som han påstår att det inte existerar nåt ”tabu” mot Israelkritik. 

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.