Anmäl dem, då!

avViktor Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

VIKTOR JOHANSSON noterar en kulturskandal

1 av 4

■ ■ Den antirasistiska tidskriften Mana riskerar i dagarna att mista hela sitt stöd på 250 000 från Kulturrådet, med styrelsens motivering: ”För deras nedvärderande syn på kvinnor, för onyanserad politisk analys och debatt och ofta bristande faktakunskap som leder till en förvrängd tolkning av verkligheten.”

■ ■ Jag plöjer Manas sex nummer från 2007 som fan läser Bibeln, finsöker efter dessa ”antidemokratiska, antisemitiska och intoleranta, på gränsen till rasistiska, toner och undertoner” – som Kulturrådet påstår i fortsättningen. Men hittar inget. Referensgruppens ordförande Arne Ruth har lusläst alla nummer från starten 2001 och anser att kvaliteten på senare år sänkts, men att det ändå inte finns skäl att beröva Mana stödet. Han understryker att Kulturrådet inte är en censurinstans.

■ ■ Visst skaverartiklarna av Israelkritik och islamkritik – känsliga tår men Mana trampar bara uppåt, och det måste man tåla som översittare (i fallet Israels ockupation av Palestina) eller som förkunnare av världens fundament (i fallet islam).

I efterskalvet av Lars Vilks rondellhundar ritar ansvarige utgivaren Babak Rahimi upp Manas linje utan att darra på handen: ”Jag anser inte att kampen mot islamofobi står och faller med att man respekterar religionen, utan med att man kämpar för att muslimer ska ha samma rättigheter som andra i samhället. Det gäller att skilja mellan muslimer som folkgrupp och islamism som politisk rörelse. Det gäller att kunna skilja mellan vad som är muslimernas rättigheter och vad som är islamisternas intressen och mål.

På samma sätt som man bör bekämpa antisemitism utan att låta sig luras när representanter för Israel spelar en offerroll och hävdar att kritik mot Israel är antisemitism, gäller det att med sin intellektuella kompass skilja mellan islamofobi och kampen för ett sekulärt samhälle.”

■ ■ Mana har alltid varit lite störig, inte nöjt sig med mätt konsensus. Man har dissat heterosmygreklam och hissat intersektionell feminism. Visat att man inte behöver vara alldeles PK för att vara antirasist. Och när det politiskt korrekta nu vrids åt höger blir det tydligt vilka kappor som ska blåsas sönder.

Det är ju svårt att visa upp att någonting inte finns, men anklagelser om antisemitism är inget man bara häver ur sig, därför borde Kulturrådet anmäla Mana för hets mot folkgrupp. Så får vi se om snicksnacket håller.

Publicerad: