”Varför tiger ni? Vi hör bara enstaka röster till stöd”

Svetlana Aleksijevitjs appell sprids snabbt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Händelserna i Belarus där folket protesterar mot resultatet av ett uppenbart riggat presidentval eskalerar numera inte bara för varje dag utan för varje timme.

Efter en utmattande kväll igår då fullkomligt fredliga och ickevåldspraktiserande demonstranter slogs ner och fängslades i direktsändning kom så morgonens rop på hjälp från Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj. Medan okända människor ringde på hennes dörr och två bussar parkerade på gården skrev hon en appell som spreds likt en löpeld i sociala medier. ”Det finns inte längre någon kvar av mina vänner och meningsfränder i Koordinationsrådet. Alla sitter redan antingen i fängelse eller har kastats ut ur landet. Idag tog de, som den siste, Maksim Znak. Först stal de landet, nu kidnappar de de bästa bland oss. Men för var och en de sliter ut ur våra led kommer hundra nya. För det är inte Koordinationsrådet som gjort uppror. Det är folket som rest sig” (övers. Mikael Nydahl).


Koordinationsrådet som Aleksijevitj nämner är en lös sammansättning av intellektuella från alla samhällslager som sagt sig vara beredda att initiera och underlätta en dialog mellan oppositionen och sittande administrationen. Diktatorn Lukasjenko hävdar att deras verksamhet är förberedelse av statskupp. Just nu har Ryssland ställt sig bakom Lukasjenko och godkänt valresultatet, till motsats från EU och Storbritannien. Lukasjenko håller just nu på att förhandla om konkret stöd från Putin.

Våldet mot oppositionen måste ses i ljuset av att diktatorn är hårt pressad.

Aleksijevitj vänder sig i sitt uttalande till de ryska intellektuella. ”Varför tiger ni? Vi hör bara enstaka röster till stöd. Varför tiger ni när ni ser hur ett litet, stolt folk förtrampas? Vi är fortfarande era bröder”.


Orden speglar väl den allmänna opinionen. Belarusier har under sina protester helt avhållit sig från att kritisera Ryssland för stöd till diktaturen. Aleksijevitj agerade idag snabbt och kallade till presskonferens i sitt hem. Närvaro av journalister kan ha räddat henne från att gripas just idag. Men det går inte att andas ut. Det går egentligen inte att andas alls.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.