Skandal att talmannen inte stödjer Kakabaveh

Alla Sveriges 349 riksdagsledamöter tycks inte vara lika mycket värda

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Amineh Kakabaveh är utsatt för en kampanj i turkisk press, där hon utmålas som terrorist. Riksdagens talman Andreas Norlén är anmärkningsvärt tyst om saken, skriver Kurdo Baksi.
Amineh Kakabaveh är utsatt för en kampanj i turkisk press, där hon utmålas som terrorist. Riksdagens talman Andreas Norlén är anmärkningsvärt tyst om saken, skriver Kurdo Baksi.

Ingen kan ha missat att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hotar med vetorätt mot svenskt och finskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. För att Sverige och Finland ska tillhöra Natofamiljen kräver Erdoğan bland annat att Sverige ska terrorstämpla Folkets försvarsenheter YPG-gerillan och Demokratiska unionspartiet (PYD) och att regimkritiker och yttrandefrihetskämpar i vårt land ska utlämnas till honom.

I kölvattnet av denna utpressning mot Sverige och Finland driver de turkiska medierna, som till 95 procent kontrolleras av Erdoğan, en demoniseringskampanj gentemot flera folkvalda svenska riksdagsledamöter. Utan tvekan är den oberoende socialistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som fått gehör av socialdemokraterna den 7 juni om ett fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet (PYD), mest utsatt. Dagligen beskrivs hon som ”terrorist”, ”PKK-talesman”, ”terroranhängare”, ”PKK-medlem”, ”terrorstödjare”, ”terrorist-riksdagsledamoten i Sveriges riksdag”. Jag kan lugnt säga att ingen svensk politiker har utsatts för en så stor Ankara-orkestrerad demonisering som Kakabaveh.


Man behöver inte vara Einsteins bror för att förstå att ordern om demoniseringen av Kakavabeh kommer ifrån Erdoğans palats med 1 150 rum. Angreppen mot henne är mycket allvarliga och jag är oerhört orolig för hennes säkerhet. Risken att Erdoğan-anhängare kan ta till våld är inte liten. 3 953 personer i Sverige röstade på Erdoğans AKP i Sverige i det senaste valet i Turkiet. Lägg därtill att Erdoğans stödparti MHP (Grå vargarnas parti) fick 841 röster i Sverige i samma val.

Erdoğans våldskapital i Sverige bör inte underskattas med tanke på att de två svensk-turkiska journalisterna Ahmet Dönmez och Abdullah Bozkurt misshandlats i Stockholm bara för att de granskar Erdoğan-regimen.


Den turkiska statens demonisering av Kakabaveh är obehaglig, men vad som förvånar mig är att talmannen i Sveriges riksdag, Andreas Norlén, är helt tyst när en främmande stat dagligen angriper och demoniserar en svensk riksdagsledamot. Jag vet att Norlén också är tyst inför demoniseringen av folkvalda riksdagsledamöter med kurdisk bakgrund i etablerade partier som Socialdemokraterna och Liberalerna. Norléns tystnad beror alltså inte på att Amineh Kakabaveh är en oberoende riksdagsledamot utan bottnar i något annat.

Är inte Sveriges samtliga 349 riksdagsledamöter lika mycket värda? Är folkvalda bindestreckssvenskar, som kurd-svenskar, mindre värda än andra riksdagsledamöter i en stat där tjugo procent av befolkningen är utrikesfödda? Är det inte självklart att Sveriges talman ska stå upp för yttrandefriheten gentemot en despot som samlat all lagstiftande, dömande och verkställande makt i sina händer?

Kurdo Baksi är svensk-kurdisk författare och samhällsdebattör

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.