ÅSIKT

Vildare spekulationer än vanligt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

PELLE ANDERSSONS favoritkandidater

Nnnnnn… nobelpriset, i dag tillkännages det. Spekulationerna har varit vildare än vanligt, förmodligen för att Svenska Akademien överraskat rejält de senaste åren. Pristagarna blir yngre, skriver i fler genrer och blivit alltmer politiskt intressanta. Och för att akademien har tätat alla läckor.

Vi på Aftonbladets kulturredaktion har förutsett nobelpristagarna Joseph Brodsky och Seamus Heaney. Det hjälper föga inför dagens tillkännagivande, men här är mina favoriter:

•Mahmoud Darwish, palestinsk poet, aktivist och intellektuell som med sina dikter luckrar upp gränserna för det privata och politiska. En poet utan land, vars pris skulle sätta rimligt fokus på Mellanöstern.

•Nawal El Saadawi, egyptisk författarinna som med kraft skriver om förtrycket i arabvärlden. Både USA:s, men också det självförvållade.

•Don DeLillo, amerikansk romanförfattare som ständigt skriver på den stora berättelsen om USA, med kritisk skärpa.

•Hugo Claus, belgisk romanförfattare, poet, konstnär och dramatiker. Borde få det för att han är en sådan enastånde svartsynt berättare som i varje bok genomskådar myten om oss goda, kristna Europeer.

Men det blir nog… Adonis, en högstämd syrisk-libanesisk poet – som med sin milda stämma ändå kan få oss att se: ”Brunnar till brädden fyllda / med fädernas blod, och deras lik / exploderar i sönernas inre.”

Efter 13 idag vet vi.