ÅSIKT

Swingpjattar och napalm på Dramaten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Höstens premiärer presenterade under sedvanligt stoj

Khemiri på Dramaten i höst.

I går under sedvanligt stoj och hejsan presenterade Dramaten höstens pjäser samt några av de som kommer efter årsskiftet. Närmast regisserar två danskar Tjechov, Vibeke Bjelke tar sig an Måsen, medan Det Kongeliges teaterchef Emmet Feigenberg regisserar Tre systrar. Till klassikerna hör också Ibsens Rosmersholm, som Stefan Larsson sätter upp med premiär redan nästa vecka

Nyskrivet blir det från Jonas Hassen Khemiri, vars ≈[Ungefär lika med] i regi av Farnaz Arbabi, handlar om pengar och dess lockelser. Premiären blir i oktober. Mirja Unges Johanna utgår från Jeanne d’Arc, men i stället för krig mellan människor, så blir det nu krig mellan människan och naturen. Öm napalm är en dubbelbottnad titel på en pjäs av den brittiske dramtikern Philip Ridley, som regisseras av Lena Endre och har premiär strax före jul.

På andra sidan årsskiftet kommer Götgatan, en pjäs av Kristian Hallberg om ungdomskravallerna på söder 1948; protester till jazzmusik i regi av Jens Ohlin. Markisinnan de Sade av Mishima gavs i en berömd iscensättning av Ingmar Bergman 1989, men kommer nu i en ny uppsättning, signerad Stefan Larsson. Dessutom kommer en före detta Dramaten-chef tillbaka, Staffan Valdemar Holm sätter upp ­Roland Schimmelpfennings Vintersolstånd, beställt av Dramaten och som lär innehålla 700 scener, till scenograf Bente Lykke Møllers förtjusning.