ÅSIKT

Seriehistoria till salu

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Jonas Thente drar Aftonbladets kulturredaktion vid näsan

Foto: Joakim Pirinen.

Svenskarna är världens mest tatuerade folk, enligt uppgift. En sak jag aldrig förstått är varför nåloffren nöjer sig med halvtaskiga dussinmotiv att leva hudnära med resten av livet. Varför låter man inte en älskad konstnär rita motivet?

Personligen skulle jag gärna kontrakterat Max Ernst eller Kurt Schwitters att designa en tatuering. Men eftersom bägge är döda så skulle jag välja Joakim Pirinen, som lever, i skrivande stund. Så har jag tänkt i tio år minst, men jag har aldrig kommit mig för att fråga.

När jag betraktar ett hundratal av Pirinens original – som nu ställs ut för försäljning på Seriegalleriet – blir jag än mer övertygad. Det här är en konstnär som är det svarta tuschets förtrogne. Han använder svärta och vitt som om han upptäckt dem själv.

När jag tänker efter så tror jag serietecknare har mer gemensamt med tatuerare än med bildkonstnärer. Där finns något absolut direkt i uttrycket, och obevekligt bestående.

Eftersom jag har växt upp med Joakim Pirinen så blir jag skakad av att se de här originalen till serier jag kan utantill. De tidigaste är från så

där 1983, från halv-fanzine som Kannibal – jag slukade vartenda nummer, som inte blev så många. Jag vet inte vad jag trodde: att de här klassiska serierna sedan länge gäspade i bankfack på Caymanöarna eller dylikt. I alla fall borde de ingå i varje välbemedlad konstsamlares portfölj. Alla med ens ett uns sinne för konst, marknad och konstmarknad vet ju att en Pirinen år 2111 kommer att vara betydligt mer värd än exempelvis en Ernst Billgren eller en Mamma Andersson.

För mig är det överväldigande att se dessa originalserier och -teckningar. Det är en tanke som hittills varit mig främmande – att man faktiskt kan köpa en bit av sin egen historia och få geni på köpet.

Men man kan. Under några år på 1980-talet gav Aftonbladet ut en separat kulturbilaga och till den skapade Joakim Pirinen en helsidesserie som mycket kort och slagkraftigt sammanfattade den svenska poetiska modernismen. Jag har väl alltid utgått ifrån att originalet hängt på Aftonbladets kulturredaktion.

Jag hade fel.

Och nu har jag köpt det.

Suckers!

Jonas Thente

Joakim Pirinen är medarbetare i Aftonbladet.

Därför skriver Jonas Thente, kritiker i Dagens nyheter, om utställningen.