Åsa Linderborg

Ja, vi vill stoppa skiten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det ska vara olagligt att hetsa mot folkgrupp!

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

I veckan Augustprisades Göran Rosenberg för boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz och Ingrid Carlberg för en biografi om Raoul Wallenberg. Judar, skriver den nynazistiska sajten Nationell.nu: ”Judar, judar och åter judar.”

Obehagligt? Ja. Olagligt? Nej.

Sajten Fria tider publicerade i fredags (30 nov) följande inlägg: ”Judarna är ett påhitt av de globalistiska terroristerna. Det finns inget ’judiskt’ folk, judar är en social ­konstruktion.”

Är inte det hets mot folkgrupp? Nej, säger en jurist vi talat med; skribenten missaktar inte judar med anspelning på ­deras etnicitet – snarare tvärtom.

Svaret väcker frågan om ”hets mot folkgrupp” alls är ett fungerande begrepp.

Den som surfar runt på järnrörssajterna kan hitta en massiv flod av artiklar och kommentarer som på liknande sätt piskar upp stämningen mot muslimer, somalier, ­romer.

Den här skiten måste granskas.

Under december kommer Aftonbladet Kultur att i samverkan med jurister vrida och vända på olika uttalanden för att försöka förstå och kanske även testa den svenska lagstiftningen. Vad får man skriva och inte skriva?

En sajt publicerar fyrtio artiklar om somalier på tio veckor. Varje artikel för sig håller sig inom lagens råmärken. Men vad säger lagen om helheten, att vecka efter vecka mala på om somalier? Förmodligen ingenting.

Om en sajt publicerar nåt som faktiskt är lagöverskridande, men saknar utgivare – hur gör man då? Är det rimligt att man ska kunna kringgå lagen genom att placera servern i Nya Zeeland? Frågan är inte helt enkel att svara på.

”Det är ni som hetsar” skriker arga män till oss i telefonen och på mejlen. ”Det är ni som hetsar, mot oss, etniska svenskar! Ni vill tysta oss!”

Vill vi det? Tysta och stoppa? Ja, delvis.

Självklart ska det vara en demokratisk rättighet att ifrågasätta invandring och mångkultur. Känner man att det ”svenska kulturarvet” är hotat av slöja och skägg och minaret och kebab och kippa och klezmer och halalkött och kaftan, ska man få tycka och trycka det. Tror man att de svenska muslimerna ska föda så många barn att de inom trettio år är en majoritet av ­befolkningen, så visst, påstå det.

Och naturligtvis ska man inte förbjuda okunnighet och dumhet; den som förnekar förintelsen ska inte lagföras. Aftonbladet skulle aldrig publicera en sån artikel. Vill andra göra det så okej, men räkna med att vi ger utrymme för mothugg.

Men att skriva att det är judarnas fel att världen ser ut som den gör eller att muslimer är psykiskt sjuka och inte ska få vara verksamma ­inom vissa yrken, det är att hetsa mot folkgrupp. Det är och ska vara olagligt. Och ja, de uttalandena vill vi granska – och stoppa.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN