Kultur

Hyllar Adolf Hitler - slipper åtal

Av: 

Petter J Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Brottsliga texter kan återanvändas om ansvarig utgivare är densamme

Hitler.
Hitler.

Kan man begå samma brott gång på gång men bara straffas en gång? Det verkar så.

Den 20 april i år var det 126 år sedan Adolf Hitler föddes. Det uppmärksammade den nazistiska sajten Nordfront med en hyllningsartikel. Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot denna, eftersom texten i sina delar skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp. Så långt allt klart.

Nu har föreningen Juridikfronten anmält en mycket snarlik artikel - i princip samma text med några få stycken ändrade som publicerades på 120-årsdagen av Hitlers födelse, 2009. Men den här gången inleder Justitiekanslern enligt beslut 11 juni ingen förundersökning mot denna, med motiveringen att texterna är så lika, att det räcker att granska den ena.

Problemet är bara att andra exempel visar att det mycket väl går att åtala för samma text flera gånger. Den nu nedlagda nazistiska sajten patriot.nu fälldes för en lång rad texter för några år sedan. När Nordfront sedan tog över deras textarkiv, så åtalades och fälldes man för precis samma texter.

När jag frågar ansvarig handläggare på Justitiekanslern blir svaret att skillnaden är att sajten bytt ansvarig utgivare, och att olika personer alltså kan åtalas för samma text.

Den logiska slutsatsen av detta måste dessvärre bli att det går bra att trycka samma brottsliga artikel gång på gång - så länge man har samma ansvariga utgivare.

Jag kan bara hoppas att antingen jag själv eller Justitiekanslern fått något om bakfoten.

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!