Sverige smyger förbi folkets nej

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Finansministern nöjd med bakvägen till Europakten

Finansminister Borg var nöjd efter förhandlingarna om Europakten i måndags.

– Vi är inte bundna av regelverket. Vi har möjlighet att delta … Och det är väldigt tydligt att detta inte är ett försteg till att vi blir ett euroland, sa han till Svenska Dagbladet, med huvudsakligen medhåll från Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Det är intressant nog inte vad som rapporterats i internationella medier. Den EU-specialiserade webbtidningen EU Observer skriver exempelvis uttryckligen att undertecknare utanför euron kan bötfällas av EU-domstolen för regelbrott. Enligt brittiska The

Telegraph sa Angela Merkel efter förhandlingarna att ”skuldbegränsningarna kommer att vara juridiskt bindande för de 25 undertecknarna. Några överträdelser kommer inte att vara möjliga”.

I så fall accepterar Sverige smygvägen precis det som fick svenska folket att rösta nej till euron 2003. Det var inte för att vi gillar att växla pengar när vi reser utomlands – vi röstade mot att flytta makten över vår ekonomiska politik till Bryssel, vilket är precis vad Europakten handlar om.

Om Europakten hade varit gällande förra året skulle Spanien och Irland tvingats skära bort ytterligare 4 respektive 8 procent från sina offentliga utgifter, med förutsägbart resultat i ekonomier som redan är i eller på gränsen till lågkonjunktur. Ekonomipristagaren Joseph Stieglitz kallar den för en ”självmordspakt”.

Jon Weman