ÅSIKT

DIFFUS TRISTESS

Foto: Andrea Irving och Andreas Svensson i "Now my heart is full".
KULTUR

■ ■Now my heart is full får mig att minnas en semestervecka i Marocko. Varje kväll gick vi ner till strandpromenaden och tog en drink. Och varje kväll plåtade jag solnedgången. Vi hade ungefär lika bedövande tråkigt som det semestrande paret i Now my heart is full.

De flyger till semesterlandet, lägger sig rygg mot rygg i hotellsängen och talar om att de vill ha närhet. De sitter på kaféet och har tråkigt med varandra ända tills han, Andreas Svensson, inleder ett animerat samtal med sångerskan, Frida Diesen, som sitter vid ett annat bord med sin gitarr.

Var har hon köpt gitarren? Jasså, den är kanadensisk! Måste man åka till Kanada för att köpa den då?

Så där går han på utan att bry sig om flickvännens, Andrea Irvings, växande irritation över att han tar kontakt med en annan kvinna rakt framför ögonen på henne. Och när de sedan sitter där ensamma tillsammans vid kafébordet igen frågar de varandra: Vad tänker du på? Jag undrar vad du tänker på, svarar de båda.

■ ■Med genrebeteckningen "performancemusikal" är det inte oproblematiskt att det är dialogscenerna som har lite stuns. Då får även skådespeleriet humor och skärpa. Clara Diesen och ensemblen är på jakt efter ett gränsöverskridande språk där dans, talteater och musik ingår i en ny syntes. Men föreställningen lyckas sällan smälta samman sinsemellan olika berättarsätt till suggestiva metaforer. Viljan att nå varandra tar sig diffusa uttryck, rörelsemönstren är planlösa och musiken jämntjock.

De stora känslorna berättas i den aldrig sinande rad av långsamma ballader på engelska och spanska som löper genom föreställningen. De flesta på band, men man drar sig heller inte för att själv sjunga och spela. Allt handlar om kärlek, och ju fler ballader, desto sämre odds för det semestrande paret.

Jag hoppas de gör slut. Så här långtråkigt ska ingen behöva ha det.

Performance

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tove Ellefsen Lysander