ÅSIKT

Anna Hallberg får Aftonbladets litteraturpris

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avZendry Svärdkrona

KULTUR

■ ■Sedan 1957 delar Aftonbladet ut ett årligt litteraturpris.

Priset utdelas ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.

I enlighet med detta har juryn, som i år har bestått av Gunder Andersson, Pelle Andersson, Pia Bergström, Lennart Bromander, Håkan Jaensson, Helle Klein, Anders Paulrud och Jenny Tunedal från tidningens kulturredaktion, beslutat att till den fyrtioåttonde mottagaren av Aftonbladets litteraturpris utse Anna Hallberg.

Foto: CATO LEIN

Juryns motivering

Anna Hallbergs nya diktsamling, På era platser, innehåller flera nivåer. Här finns det vackra och sentimentala, men också vad man kunde kalla ett ”brutalt språk”; orden och meningarna som är under uppbyggnad men inte är stela i färdig konstruktion. Hennes poesi är i rörelse, med lek och resonemang som redigeras om och byter stilsort i öppen opposition mot flera av poesins hierarkier.

I hennes förra diktsamling, Friktion, fick vi möta ett rakt och konsekvent diktande som drevs mot en nollpunkt. Till hennes skapande utveckling hör att hon nu har utökat sin poesi med uppbrott och upptåg och en välkommen friskhet som för tankarna till den svenska sextiotalslyriken.

Djupt allvar och gott humör, alltså. Anna Hallberg inbjuder oss till ett mångtydigt och idérikt poetiskt golv, en yta där läsaren kan stå stadigt, men också en plats att gå vidare ifrån med tidens omständigheter i åtanke. På era platser, säger hon. Själv är Anna Hallberg klar och färdig att gå. Hur långt som helst!

För detta tilldelas hon Aftonbladets litteraturpris 2004.

OCH HÄR ÄR ALLA TIDIGARE PRISTAGARE: